2024. április 25., csütörtök

Egész héten kánikula

Trópusi éjszakákra és nappali hőségre figyelmeztet a hidrometeorológiai intézet

Miközben a hétvégén még szeszélyes volt az idő, helyenként viharok, kiadós esőzések, jégeső is előfordult Vajdaságban, tegnap megérkezett a már beharangozott kánikula, amely az egész hétre jellemző lesz. A legalacsonyabb reggeli hőmérséklet hétfőn 19 Celsius-fok volt, a legmagasabb nappali pedig 34.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) előrejelzése szerint ma is hőség vár ránk, a legalacsonyabb érték ismét 19, a legmagasabb 35 fok lesz. A következő napokban is általában napos égboltra kell számítani, csapadék nem valószínű. Szerdán reggel 19, napközben 35 fok körül alakul majd a hőmérséklet, csütörtökön már 37 fok lehet a nappali csúcs. Pénteken hajnalban már csak 23 fokra esik vissza a hőfok, nappal 36 fokot mérnek majd a legmelegebb időszakban. Szombaton kissé több lehet a felhő, de a távolabbi előrejelzés nem jósol csapadékot, hajnalban 24, délután 34 fokot mérhetnek.

A hidrometeorológiai intézet tegnap egyébként figyelmeztetést adott ki a magas hőmérsékleti értékek miatt. Trópusi éjszakák várnak ránk, mert a települések többségében 20 és 25 fok között marad a legalacsonyabb reggeli hőmérséklet, nappal pedig 34 és 37 fok közötti értékekre kell számítani. A figyelmeztetés a július 2-áig, szombatig terjedő időszakra érvényes.

Az ezt követő napokban is marad a meleg, azzal hogy egy-két fokot visszaeshet az éjszakai és a nappali hőmérséklet is. Ennek ellenére továbbra is 32-33 fokos csúcsértékekkel kell számolni július 3-án, vasárnap, és a következő napokban is.

Az orvosmeteorológia a kánikula napjaiban azt tanácsolja mindenkinek, hogy a legforróbb időszakokat töltsék otthonaikban, hűvösebb helyen, ajánlott továbbá a sok folyadék fogyasztása is. A magas UV-sugárzás miatt bőrünket védeni kell a napon, akkor is, ha délelőtt vagy kora este merészkedünk ki a szabadba.

„Kutya meleg van!” – mondjuk ilyenkor. Furcsa vagy sem, a szókapcsolatnak nincs köze a hőségben lihegő kutyákhoz, hanem egy ókori hiedelemmel van összefüggésben, nevezetesen a Szíriuszra, a kutya csillagképre (Canis Major) utal, és a nyári égbolton elfoglalt helyével van összefüggésben. Egyiptomban a Szíriusz a Nílus évi áradásának az előjele volt, Görögországban meg úgy hitték, hogy megsokszorozza a Nap erejét.