2024. április 20., szombat

A legjobb karbonlábnyomú szerbiai szója

A Duna Szója Egyesület az Agri Business Partner cég és a Zombori Mezőgazdasági Szolgálat támogatásával pénteken szójanapot tartott. A rendezvény elsődleges célja a fenntartható szójatermesztés ösztönzése. A találkozóra több mint 300 szójatermelő, vásárló és exportőr érkezett a régióból, hogy tapasztalatot cseréljenek és ismeretekkel gazdagodjanak. A vezető vetőmag- és vegyipari cégek képviselői többek között bemutatták a fenntartható szójatermesztésben alkalmazott legújabb technológiai vívmányokat.

Az idén a precíziós mezőgazdaság területén innovatív megoldásokkal is megismerkedhettek a látogatók.

– A Duna Szója Egyesület az idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, s erre rendkívül büszkék vagyunk, és hálásak a termelőinknek, valamint a partnereinknek, akikkel együtt erősebbé tesszük Európát a szójatermesztésben. Az európai piac érdeklődést mutat a GMO-mentes, fenntartható módon előállított szójánk iránt, amit a Duna Szója Egyesület nyújt – közölte dr. Mirjana Lalošević, az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet munkatársa.

Európában a szójabab termesztése az elmúlt évtizedben a kétszeresére nőtt. Az idén 44 millió hektár szóját takarítottak be. Szerbia követi ezt az irányt, és az egyik vezető az európai piacon. Ezt megerősítik azok a legújabb kutatási eredmények is, amelyek azt mutatják, hogy a Szerbiában előállított Duna szója a legjobb karbonlábnyommal rendelkezik, és 90 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a brazil szójababhoz képest. Ez lényeges a klímaváltozás szempontjából is, amelyet mindnyájan megérzünk, így a szója is.

– A régiónknak nagy előnye és lehetősége van, amit csak közösen tudunk kihasználni. Az egyesület pedig itt van, hogy támogasson minket – fogalmazott Lalošević.