2024. április 16., kedd

Már igényelhetők a 15.000 dináros üdülési utalványok

A hazai turizmus fellendítése érdekében a köztársasági kormány hétfő reggel arról döntött, hogy újabb, a korábbiaknál jóval nagyobb értékű, egyenként 15.000 dináros üdülési utalványokat kínál fel a lakosságnak. Azok, akik az idén már kihasználták az 5000 dinárt érő kupont, most még 10.000 dinárt kaphatnak egy újabb hazai kikapcsolódáshoz. Az utalványokat 2022. október 31-éig kell felhasználni.

Nyugdíjasok, munkanélküliek, külön térítésben részesülők, ápolási segélyre jogosultak, a 70.000 dinárnál kevesebbet keresők, hadirokkantak, bejegyzett agrárgazdaságok tulajdonosai és egyetemisták igényelhetik az állami támogatást a szerbiai üdüléshez.

Kirándulók a Mokra Gorán (Fotó: Ótos András felvétele)

Kirándulók a Mokra Gorán (Fotó: Ótos András felvétele)

A kormányközlemény szerint az üdülési utalványok kibocsátására vonatkozó rendelet várhatóan hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság az eddiginél is nagyobb mértékben kihasználja a szerbiai turisztikai helyszínek kínálta lehetőségeket, továbbá ahhoz, hogy mérséklődjön a devizakiáramlás, és hogy minél kevésbé legyenek érezhetőek a koronavírus-járvány következményei. Az idén már kiadtak, és a lakosság bizonyos arányban fel is használt 100.000 darab, egyenként 5000 dinárt érő utalványt. „Tekintettel arra, hogy nyaralási voucherek kibocsátásáról szóló rendeleteket 2015 óta hoz a kormány, most már egyértelműen állítható, hogy ez a megoldás jelentősen serkenti a hazai turizmust, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hazai idegenforgalom pótolni tudja a Covid–19 okozta hatalmas keresetkiesést” – állapítja meg közleményében a kormány.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

Siniša Mali pénzügyminiszter a Pink tévé műsorában megerősítette: tegnaptól, június 27-étől lehet igényelni az utalványokat a postahivatalokban. Ezúttal 200.000 kupont adnak ki, így a korábban, kisebb értékben kiosztott utalványokat is figyelembe véve összesen 300.000 szerbiai polgár üdülhet olcsón, és ismerheti meg az ország legszebb vidékeit. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyógyfürdők iránt legnagyobb az érdeklődés. Tatjana Matić idegenforgalmi miniszter közölte, az állam ezúttal hárommilliárd dinár értékű utalvánnyal támogatja egyrészt a lakosságot, másrészt a turisztikai ágazatot. Egyúttal a programhoz való csatlakozásra biztatta a vendéglátóipari cégeket. Mint mondta, már több mint 2700 turisztikai létesítmény szerepel listájukon, de továbbra is fogadják a jelentkezőket.

Az utalványt, mint korábban is, a lakhelyen kívüli vendéglátóipari létesítményekben lehet felhasználni, a kiválasztott helyen legkevesebb 5 éjszakát kell eltölteni. Étkezést, italt, egészségügyi szolgáltatásokat, tartózkodási illetéket utalvánnyal nem lehet fizetni, tehát csak a szálláshely bérlésére szolgál. Az utazás előtt legkevesebb 30 nappal kell igényelni a postán keresztül, és kizárólag ott lehet felhasználni, ahol lefoglaltuk a szálláshelyet, az utalványon ugyanis feltüntetik az igénylő által kiválasztott vendéglátóipari létesítmény nevét.