2022. augusztus 9., kedd

Elhárult az összes akadály

Folytatódnak a palicsi akvapark építési munkálatai

Pásztor István, a tartományi képviselőház, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Palics Park Kft. közgyűlésének elnöke tegnap ellátogatott a palicsi akvaparkba, és az ott megtartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy másfél év szünet után folytatódnak a fürdőkomplexum építési munkálatai. Hozzátette, hogy az elmúlt másfél évet a mulasztások elhárítására kellett fordítaniuk. A munkálatok folytatásáról szóló, 230 millió dinár értékű szerződést tegnap Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója írta alá a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztériummal Belgrádban. Az akvapark építésére a köztársasági költségvetés őszi módosítása során várhatóan további 4 millió eurónyi dinár ellenértékű összeget is biztosítanak, így a komplexum remélhetőleg az év végére, a jövő év elejére befejeződhet.

Pásztor István tegnap Dencs Valéria társaságában tett látogatást a palicsi akvaparkban. Az itt tartott sajtótájékoztatón a Palics Park Kft. közgyűlésének elnöke bejelentette, hogy hosszabb szünet után folytatódnak a komplexum építési munkálatai.

– Elhárult az összes akadálya annak, hogy ezt a beruházást folytatni lehessen. Ez azt jelenti, hogy a mai nappal a Palics Park Kft. aláírja a szerződést a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztériummal – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Pásztor István.

A munkálatok másfél évig szüneteltek (Fotó: Molnár Edvárd)

Pásztor István elmondta, hogy a szerb kormány múlt csütörtöki döntése alapján rendelkezésre áll majd az a 230 millió dinár, amelyből ezeket a munkálatokat folytatni tudják.

– Ezzel párhuzamosan pedig megteremtődtek a feltételei annak, hogy a szerb költségvetés módosításában, amelyre valószínűleg az ősz folyamán kerül sor, betervezésre kerüljön még 4 millió eurónyi dinár ellenértékű összeg. Ebből valamint a szabadkai költségvetésben rendelkezésre álló 1 millió euró ellenértékű összegből be tudjuk fejezni ezt a beruházást. Az elmúlt másfél évet arra használtuk el, hogy ezt a mondatot ki lehessen mondani. És itt nemcsak a pénzről van szó, hanem jelentős mértékben arról is, hogy el kellett hárítani mindazokat a műszaki, logisztikai, logikai mulasztásokat, amelyeket azok követtek el, akik ennek a beruházásnak a megvalósításához úgy ugrottak neki, hogy sem a tervdokumentáció nem volt teljes, sem az engedélyek nem voltak meg, és a pénzelése sem volt biztosítva akkor, amikor a beruházás elindult. Ezt sikerült az elmúlt másfél évben pótolni, a Park Palics vezetésének köszönhetően, valamint a köztársasági elnöknek és az ő kabinetfőnökének, Ivica Kojić úrnak, aki sokat dolgozott annak érdekében, hogy ez a mondat kimondható legyen. Arra számítunk, hogy az elkövetkező mintegy fél évben, tehát valamikor az év végéig, jövő év elejéig ez a komplexum ki fog épülni. Ez a mintegy 4,5 hektáros terület gazdagodik azokkal a tartalmakkal, amelyek tervezésre kerültek. Ez azt jelenti, hogy kívül négy medence, az épületben, amelynek a területe mintegy 3400 négyzetméter, pedig összesen öt medence állna rendelkezésre. Ennek a fejlesztésnek a megvalósulása azért nagyon fontos Palics számára, mert egész évben egy folyamatos turisztikai vonzerővel rendelkezhetne. Különösen fontos ezt kimondani most ebben a pillanatban, ugyanis az idei évben 110 éve annak, hogy átadásra került az az épületegyüttes, amely Palicsnak a látképét adja, a hangulatát jelenti – nyilatkozta Pásztor István.

Újságírói kérdésre a Palics Park Kft. közgyűlésének elnöke továbbá elmondta, hogy az akvapark kiépítése mellett keresik a megoldást a Palicsi-tó fürdésre való alkalmassá tételére is. Hozzátette, hogy a tó 1970-es évekhez hasonló lecsapolásának ötletét nem támogatja.

A fürdőkomplexum az év végére elkészülhet (Fotó: Molnár Edvárd)

– A tó vizének a minősége ebben a pillanatban sem javasolt fürdőzésre. Azon dolgozunk, hogy a tó vizében olyan medencéket próbáljunk kialakítani, amelyek lehetővé teszik majd a tóban való fürdést, úgy, hogy a medencében lévő víz tisztább legyen, mint a tó vize. Ennek a technikai és technológiai lehetőségei adottak. Remélem, ez is az elkövetkező pár hónapban körvonalazódik és meg is fog valósulni. Az volna mindannyiunk szándéka és érdeke, hogy Palics lépésről lépésre az adottságok tükrében vonzó és élvezhető tartalmat jelentsen. Keressük a műszaki megoldását annak, hogy a tó vizét hogyan lehetne teljes mértékben megtisztítani. Azok az elképzelések, amelyeket eddig bemutattak, nem vállalhatók, ugyanis ezek a már egyszer alkalmazott technológiának, eljárásnak a megismétlését jelentenék. Ez elképzelhetetlen számunkra. Újra lecsapolni, kiszárítani, kikotorni a Palics vizét elképzelhetetlen, vállalhatatlan megoldás, még akkor is, ha műszakilag ez az, amit a szakértők javasolnak. Ebben nem gondolkodunk, és ebben az irányban biztosan nem haladunk – magyarázta Pásztor István.

A sajtótájékoztató után Pásztor István és Dencs Valéria megtekintették a komplexum eddig elkészült elemeit, majd a Palics Park Kft. igazgatója a szerződés-aláírásról beszélt a sajtó képviselőinek.

– A sajtótájékoztató után indulok Belgrádba, ahol aláírjuk a 230 millió dinár értékű szerződést. A munkálatok egy szerződésmódosítással folytatódnak, amelyet a fő kivitelezővel írunk majd alá. A szerződésmódosítás nem vonja maga után a közbeszerzést. Ezért gyorsan tudunk haladni. Ha minden jól megy, a belső munkálatokkal haladunk tovább, majd úgy térünk át a külső térre és fejezzük be az akvaparkot – mondta Dencs Valéria.

Az eseményen készült fotóinkat ITT tekintheti meg.