2024. március 29., péntek
FOCIMIX

Vizsgálat Maradona halála ügyében

Nyolc egészségügyi szakembert, köztük orvosokat és ápolókat a bíróságon vonnak felelősségre az argentin futballsztár, Diego Maradona haláláért. Orlando Díaz San Isidró-i bíró helyt adott a sportági legenda halálának körülményeit vizsgáló ügyészek előterjesztésének, így az eljárás során a gyanúsítottaknak a bíróságon, nyilvánosság előtt kell vallomást tenniük.  Az ügyben érintett Leopoldo Luque, valamint Agustina Cosachov, Maradona személyi orvosa és pszichiátere, továbbá egy pszichológus, egy másik orvos, az egészségbiztosító kapcsolattartója és három nővér. A nyomozók vádja szerint az egészségügyisek súlyos szakmai hibákat követtek el a kezelés során, majd sorsára hagyták páciensüket. Argentínában ilyen jellegű eseteknél 8-tól 25 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a vádlott, amennyiben bebizonyosodik a bűnössége. Az érintett nyolc személy tagadja az ellene felhozott vádakat, a gondatlanságból elkövetett emberölést. A bírósági tárgyalás 2023 végén, 2024 elején kezdődhet meg.

Az 1986-ban világbajnok Maradona pályafutása során odahaza az Argentinos Juniorsban, a Boca Juniorsban és a Newells Old Boysban, Spanyolországban a Barcelona és a Sevilla, Olaszországban pedig a Napoli csapatában játszott. Összesen 589 hivatalos mérkőzésén 310 gólt szerzett, a válogatottban 91 alkalommal szerepelt és 34-szer volt eredményes. Nimbuszán az sem csorbított, hogy kiderült kokainfüggősége, és hírek keringtek a maffiával fenntartott kapcsolatáról. A világbajnok legenda 2020. november 25-én, 60 évesen hunyt el, az ok akut szívelégtelenség volt, amely tüdőödémához vezetett.

Rossi: A csapategység a legfontosabb

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott játékosai kiváló képességekkel rendelkeznek, de az együttes legnagyobb erősségének a csapategységet tartja. Az olasz szakember a magyar sajtó képviselőivel tartott online beszélgetésen fejtette ki véleményét a nemzeti csapatról, illetve beszélt többek között a Nemzetek Ligájában mutatott bravúros teljesítményről, valamint arról, hogy a csoportban elfoglalt első hely ellenére továbbra sem az elsőségre gondol, sokkal inkább arra, hogy az együttes szeptemberben bennmaradjon az NL legfelső osztályában. „Már a kinevezésemkor is tetszett a »Csak együtt« szlogen, és azt hiszem, éppen ez az, ami tökéletesen illik a csapatra” – jegyezte meg a szakember, aki jelenleg Siracusában ünnepel és pihen a családjával, majd onnan visszautazik Nápolyba, Magyarországra pedig várhatóan július második felében tér vissza.

Rossi a júniusi négy mérkőzésen megszerzett hét pontot fantasztikus és váratlan eredménynek nevezte, mint megjegyezte, ha valaki előzetesen azt mondta volna neki, hogy ennyi pontja lesz a válogatottnak az angolok elleni két, illetve a németek és az olaszok elleni egy-egy mérkőzés után, akkor azt elmeorvoshoz küldte volna kivizsgálásra. A sikerek ellenére a szeptemberi utolsó két fordulóval, a németországi és az olaszok elleni hazai meccsel kapcsolatban sem akart találgatásokba bocsátkozni vagy pontokról beszélni. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy úgy tudjon teljesíteni a válogatott, hogy az NL következő kiírásában is a legjobbak között legyen. Ahogy fogalmazott, ha ez sikerül, az csodálatos eredmény lesz, mivel egyúttal azt is jelenti majd, hogy nem a magyar, hanem az angol, az olasz vagy a német csapat esik ki.

A negyedik fordulóban elért angliai 4:0 szerinte összevethető az Aranycsapat 6-3-as sikerével. Mint hangsúlyozta, a két csapatot nem lehet összemérni, a mostani gárda nem a legendás Aranycsapat, de az eredmény hasonló jelentőséggel bír, olyan siker, melyet sokáig fognak emlegetni. Az olasz tréner elárulta, hogy a sikerek után sok megkeresést, ajánlatot kapott. Méghozzá anyagi szempontból nagyon kedvező ajánlatokat, olyan válogatottól is keresték, mely a világranglistán a magyar előtt van. Igaz, azt is hozzátette, hogy a rangsor szerinte nem tükrözi az elért eredményeket, az angolok kétszeri legyőzése, valamint a németek elleni döntetlen után ugyanis csak három helyet lépett előre, a 37. pozícióba a magyar együttes. „Mindenhonnan kerestek, csak Olaszországból nem hívtak, persze a családomon kívül” – mondta a kapitány, hozzátéve, hogy egy éve az Eb után is hasonló volt a helyzet.

Rossi leszögezte, hogy minden megkeresésről azonnal értesíti a magyar szövetséget, mert számára nagyon fontos, hogy korrekt és lojális maradjon, így ha a közeli jövőben, vagy később történik valami, az nem fogja váratlanul érni az MLSZ-t. Rossi a magyar bajnokságról is kifejtette a véleményét. Mint mondta, az elmúlt években a liga színvonala javult, egyértelműen emelkedett, még úgy is, hogy szerinte néhány éve jobb képességű külföldiek szerepeltek a pontvadászatban.

Rooney távozott a Derby-től

Távozott a komoly pénzügyi gondokkal küzdő, az angol harmadosztályba csúszó Derby County vezetőedzői posztjáról Wayne Rooney. A 36 éves, játékosként 120-szoros angol válogatott szakember maga kérte a szerződésének felbontását. „Úgy éreztem, hogy a klubot most valaki olyannak kell irányítania, aki energikus és friss, illetve nem befolyásolták az elmúlt 18 hónapban itt történt események” – nyilatkozta Rooney.

Az élvonalban 1972-ben és 1975-ben aranyérmes Derby Countytól a legutóbbi idényben 21 pontot vontak le a számviteli szabályok megsértése miatt, a csapat pedig végül a 23. helyen végzett a 24 együttest felvonultató másodosztályban, így a következő szezont a harmadik vonalban kezdi majd.

Umtiti távozik a Barcelonától

Samuel Umtiti, a Barcelona középső védője a nyáron elhagyja a katalán együttest – írta szombaton a francia L'Équipe. A napilap értesülése szerint a francia válogatott játékos vagy a francia, vagy az olasz élvonalban folytatja pályafutását. Umtiti július 4-ig szeretne dűlőre jutni a Barca vezetőivel, még mielőtt a gárda elkezdi felkészülését az új szezonra. A hátvédet 2018-as térdsérülése óta alig vették figyelembe a katalán csapatot irányító szakvezetők, így a jelenlegi vezetőedző, a volt Barca-klasszis Xavi sem számolt vele a legutóbbi szezonban. A 28 éves Umtiti így, bár 2026-ig jelentős fizetéscsökkentés mellett is megújította szerződését, most mégis a távozás mellett döntött.

A L'Équipe úgy tudja, hogy a védő a legszívesebben a Lyonba térne vissza, ahol a kontinens egyik legjobb középső védőjeként vált ismertté.

Izlandi siker az előselejtezőn

A házigazda izlandi Vikingur Reykjavík 1:0-ra legyőzte az andorrai Inter Club d'Escaldest a Bajnokok Ligája-előselejtező döntőjében, Reykjavíkban, ezzel teljessé vált a selejtező 1. körének mezőnye. A meccs egyetlen gólját Kristall Mani Ingason szerezte a 68. percben.

A BL-selejtező 1. fordulójának párosításai: Tobol Kosztanaj (kazah)–Ferencváros, Ludogorec (bolgár)–Sutjeska Niksic (montenegrói), Pjunik (örmény)–CFR (román), Maribor (szlovén)–Sahtyor Szaligorszk (fehérorosz), Dudelange (luxemburgi)–Tirana (albán), Malmö (svéd)–Vikingur Reykjavik (izlandi),Ballkani (koszovói)–Zalgiris (litván), HJK Helsinki (finn)–Riga FS (lett), Bodø/Glimt (norvég)–Klaksvík (feröeri), The New Saints (walesi)–Linfield (északír), Shamrock (ír)–Hibernians (máltai), Lech (lengyel)–Karabag (azeri), Skupi (északmacedón)–Lincoln (gibraltári), Zrinjski Mostar (bosnyák)–Sheriff (moldovai), Slovan (szlovák)–Dinamo Batumi (georgiai).
A párharcok első mérkőzését július 5-én vagy 6-án, a visszavágókat egy héttel később játsszák.

A Fradinak nem kell az orosz csatár

A Ferencváros orosz vezetőedzője megerősítette, hogy nem igazolják le a sokszoros orosz válogatott labdarúgót, Artyom Dzjubát. Sztanyiszlav Csercseszov a moszkvai Szport Ekszpressznek nyilatkozva úgy fogalmazott, egyértelmű, hogy egy ilyen szintű és ilyen tapasztalattal rendelkező játékos iránt megvan a piaci érdeklődés, és bár a tervek közt szerepel a keret további erősítése, az FTC nem kívánja szerződtetni a Zenit korábbi játékosát. A tréner, aki volt az orosz válogatott szövetségi kapitánya is, leszögezte, hogy magyar együttesének támadószekciója teljes.

A 33 esztendős Dzjuba májusban jelentette be, hogy távozik a szentpétervári klubtól, amelyben 2015 óta futballozott. Ez idő alatt 249 mérkőzésen szerepelt, 108 gólt szerzett és 70 gólpasszt adott, s eredményességét tekintve a második helyet foglalja el a Zenit történetében. A Zenittel – a kupa- és szuperkupa-sikerek mellett – négyszer nyert bajnokságot, kétszer volt gólkirály a Premjer Ligában. Az orosz élvonalben összesen szerzett 148 találatával vezeti a pontvadászat örökranglistáját.

A Rangersszel kezdenek az FTC-s lányok

A Ferencváros női csapata a skót Rangers ellen kezdi a BL selejtezőjét. A népligeti klub honlapjának beszámolója szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni központjában a kiemelt Fradi a második csoportba került, ahol a minitorna elődöntőjében a Rangersszel találkozik. A másik ágon az ugyancsak kiemelt görög PAOK és a walesi Swansea találkozik majd.

A tornán – melynek helyszínét később jelölik ki – az első játéknapon, augusztus 18-án rendezik az egymeccses elődöntőket, sikere esetén pedig a magyar bajnok három nappal később a másik összecsapás győztesével játszik a továbbjutásért. A 16 csapatos főtáblára kerüléshez a minitorna két mérkőzését követően még egy oda-visszavágós párharcot kell megnyerni.