2024. április 23., kedd
FOCIMIX

Könyv Kubala Lászlóról

A Kubala95 emlékév alkalmából bemutatták Budapesten Varró Krisztián Kubala című könyvét, amely Kubala Lászlóról, az 1950-es évek világklasszis csatáráról, a Barcelona legendás játékosáról szól. Kovács Barnabás barcelonai főkonzul, a Kubala95 emlékév kezdeményezője elmondta, hogy az emlékév a folytatása annak a többéves eseménysorozatnak, amely a Barcelonában megfordult magyar labdarúgóknak – Kubalának, Kocsis Sándornak és Czibor Zoltánnak – állított emléket. Kubala László idén ünnepelné 95. születésnapját, amely ugyan nem kerek évforduló, de a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború arra sarkallta őket, hogy ne várják meg a 100. évfordulót – tette hozzá.

Kubala László 1927-ben Budapesten született. Az élvonalban 1945-ben a Ferencvárosban mutatkozott be. 1946-ban a katonai szolgálat elől Csehszlovákiába ment, ahol szlovák felmenőire való tekintettel megkapta az állampolgárságot, és a Slovan Bratislava játékosa lett. 1948-ban visszatért Magyarországra, és a Vasasba igazolt. A kiépülő diktatúra elől 1949-ben Olaszországba disszidált, ahol szerepelt a Hungária néven kinti magyarokból verbuválódott csapatban. Ekkor figyelt fel rá a Barcelona, amely 1951-ben szerződtette. A Barcával kétszer nyert Vásárvárosok Kupáját (VVK) – az UEFA-kupa jogelődjét –, négyszer spanyol bajnokságot, hatszor pedig spanyol kupát. Játéka kedvéért több száz kilométerről is érkeztek nézők a Barcelona mérkőzéseire, az érdeklődés olyan hatalmassá vált, hogy emiatt megépítették a csapat jelenlegi stadionját, a Camp Nout. 1961-ben már edzőként vezette a VVK döntőjébe a katalán gárdát, majd 1969-től 1980-ig szövetségi kapitányként irányította a spanyol válogatottat.

A világon ő az egyetlen, aki három válogatottban is szerepelt: a csehszlovákban hatszor, a magyarban háromszor, a spanyolban tizenkilencszer. Kubala 74 évesen hunyt el egy barcelonai kórházban. A Barcelona szurkolói 1999-ben őt választották meg a klub történetének legjobb labdarúgójává. Életnagyságú szobra áll a Camp Nou előtt. Budapesten 2011 óta az ő nevét viseli a Vasas akadémiája, az angyalföldi klub Fáy utcai sportcentrumában 2012-ben avatták fel bronz mellszobrát. A főváros XIII. kerületében 2017-ben parkot neveztek el róla, 2012-től rendezik meg a nemzetközi Kubala László-kupa utánpótlástornát.

Októberben lesz az első El Clásico

Augusztus 13–14-én rajtol a spanyol bajnokság 2022/23-as idénye, a címvédő Real Madrid és a legutóbb ezüstérmes Barcelona először októberben találkozik. A nyitókörben a BL-győztes Real a másodosztály bajnokaként feljutott Almeríához, az elmúlt idényben harmadik Atlético Madrid a Getaféhez látogat, míg a Barcelona a Rayo Vallecanót fogadja. Az újoncok közül a Real Valladolid – a kétszeres világbajnok, kétszeres aranylabdás, a világ legjobbjának háromszor megválasztott brazil Ronaldo klubja – a Villarrealt látja vendégül, az élvonalbeli tagságát osztályozón biztosító Girona pedig Valenciában kezdi a szezont.

Az El Clásicóra, azaz a Real Madrid és a Barcelona összecsapására elsőként a Santiago Bernabéu stadionban kerül sor október 16-án, a katalóniai mérkőzést pedig március 19-én rendezik. A madridi derbik közül az elsőt szeptember 18-án rendezik az Atlético pályaválasztásával, a Real pedig február 26-án lesz a házigazda.

Az Udinese ellen kezd a Rossoneri

Az Olasz Labdarúgó-szövetség elkészítette a Serie A 2022/2023-as szezonjának a sorsolását, mely alapján a címvédő Milan az Udinese ellen lép pályára az első fordulóban. Az idény augusztus 13-án indul, s az első körben a legutóbb második Inter az újonc Leccével, a 36-szoros bajnok Juventus pedig a Sassuolóval csap össze.

Az új szezon rendhagyó lesz, mivel a november–decemberi katari vb miatt november 13. és január 4. között nem rendeznek mérkőzést a pontvadászatban, mely június elején zárul majd. A milánói derbit szeptember 4-én az 5., illetve február elején a 21. fordulóban rendezik, míg a Milan a Juventusszal a 9., valamint az utolsó előtti, 37. fordulóban találkozik. A Derby d’Italiát, azaz a Juve és az Inter összecsapásait a 13. és a 27. körben tartják.

Dán védőt igazolt a Fradi

A bajnoki címvédő Ferencváros dán középhátvédet szerződtetett. A fradi.hu híre szerint a 30 éves Rasmus Thelander a klub népligeti központjában csütörtökön írta alá a megállapodást. A játékos az Aalborgtól érkezett, eddigi csapatánál az előző szezon végén lejárt a szerződése, így szabadon igazolható volt. A belső védő profi karrierjének első klubja az Akademisk Boldklub volt, ahonnan 2012-ben szerződött az élvonalbeli Aalborghoz. Velük 2012 és 2015, majd 2019 és 2022 között összesen 156 mérkőzésen szerepelt.

A gárdával a 2013/2014-es idényben bajnokságot és kupát nyert, 2014-ben pedig az Európa-liga csoportkörében, majd az egyenes kieséses szakasz első körében is játszott. A két dániai időszak között a görög Panathinaikoszban, a svájci Zürichben és a holland Vitesse-ben futballozott. Rasmus Thelander a 2021/22-es szezonban a bajnokság mellett a magyar kupában is győztes Ferencváros negyedik nyári igazolása Adama Traoré, Mats Knoester és Xavier Mercier után.