2024. április 25., csütörtök
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Horrorbaleset és a barátok csatája

Sajnos nem tisztán a kerékpározásról szólt a pénteken záruló magyar bajnokság, amelynek csúcseseményén, a 166,1 kilométeres felnőtt férfi mezőnyversenyen a 16,5 kilométeres Pannonhalma–Győrság–Halomalja–Pázmándfalu–Nyalka–Pannonhalma kört kilencszer, majd egy kisebb pannonhalmai kört háromszor kellett teljesíteni, érintve az apátságot és a bencés monostort. A végjátékot megelőzően azonban igazi horrorisztikus jelenet játszódott le, hiszen mintegy 50 kilométerrel a rajt után a lezárt pályára behajtó, a rendőri utasításokat figyelmen kívül hagyó sofőr elütötte az addigra kialakult ötfős szökevénybolyt. Közülük négyen hatalmasat buktak, a legnagyobbat Gönczy Gergő, akinek három darabba tört a kulcscsontja, és két bordája tört el számos további kisebb sérülés mellett.

Magát a végső diadalt két nagy barát, Valter Attila és Dina Márton meccselte le egymás között, akik bőven a cél előtt ketten maradtak elöl. A páros többször is betámadta egymást, de a célig nem vitték dűlőre a dolgot, ekkor pedig Valter hosszú hajrát indítva hagyta maga mögött Dinát. „Ő picivel többet próbálkozott, a végére nagyon elfáradtam, nem éreztem annyira szuperül magam, mint vártam. Marci nagyon meggyőző volt” – méltatta barátját Valter a siker után, hozzátéve, komoly görcsei voltak. „Okosan kellett csinálni a végét, bíztam benne, hogy ha kibírom vele, akkor az utolsó métereken a végsebességem jobb lesz”. Kiemelte: nagyon kemény verseny volt, Dina pedig remek formában tekert. „Mindketten megérdemeltük volna a bajnoki címet” – emelte ki a friss bajnok. A harmadik helyen Peák Barnabás ért célba.

A női mezőnyben Vas Kata Blanka az időfutam után a mezőnyversenyt is magabiztosan húzta be, így sorozatban másodszor duplázott.