2024. április 25., csütörtök
AUTÓ-MOTORSPORT

Quartararo idei első hibája

Francesco Bagnaiával nyert a Ducati, először dobogón a Rossi-csapat és az Apriliával Maverick Viñales is egy izgalmas Holland TT-n Assenben.

A verseny startja még hasonló képet festett, mint a legutóbbiak közül néhány, hiszen a pole-ból induló Bagnaia vezette a mezőnyt, nyomában Aleix Espargaróval és Fabio Quartararóval. Ezúttal viszont nem az élen álló olasz dobta el a motort, hanem üldözői ütköztek. Az ötödik körben a pontversenyt vezető francia egy merész, távolról megindított manőverrel próbált bebújni az Aprilia mellé a belső íven, ám Quartararo túlvállalta magát, elcsúszott és mindkettőjüket a kavicságyba sodorta. Espargaró a nyeregben maradt, de mire visszaevickélt a pályára, a 15. helyről kellett megkezdenie a felzárkózást, és bár Quartararo is visszaállt, hamarosan egy még ijesztőbb bukással szállt ki végleg a versenyből. A francia idén először ingott meg komolyabban, Bagnaia pedig élt is annak lehetőségével, hogy lekerült róla a nyomás, és rajt-cél győzelemmel szerezte meg idei harmadik sikerét. A nagyok hátraesésével a második helyre keveredő Marco Bezzecchi győztes honitársára már nem jelentett veszélyt, ám üldözőit is távol tartotta, így Valentino Rossi csapata, a VR46 Ducati először ünnepelhetett dobogós helyezést. Szintén örülhetett Viñales, aki végre megszerezte első dobogóját az Apriliával, s pontosan egy év szünet után tért vissza az első három közé. A futam második felében rövid időre az eső is eleredt, ami ugyan nem tette indokolttá a motorcseréket, a spanyol viszont ekkor, a csúszósabb körülmények között előzte meg Jorge Martínt a végső helyezéséért – noha az utolsó előtti körben Jack Miller támadását is vissza kellett vernie. Espargaró azonban kis híján még így is ellopta a rivaldafényt csapattársától, a spanyol ugyanis nagy felzárkózását koronázta meg azzal, hogy a leintés előtti legutolsó, szűk kanyarkombinációban egyszerre siklott el az egymással csatázó Miller és Brad Binder kettőse mellett, így megszerezte a negyedik helyet.

A MotoGP mezőnye számára most kezdődik a nyári szünet, folytatás augusztus első hétvégéjén Silverstone-ban.

A Holland TT végeredménye: 1. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 40:25,205, 2. Marco Bezzecchi (olasz, VR46 Ducati) +0,4 másodperc hátrány, 3. Maverick Viñales (spanyol, Aprilia) +1,2, 4. A. Espargaró (spanyol, Aprilia) +2,5, 5. B. Binder (dél-afrikai, KTM) stb.  
A Moto3 győztese: Ajumu Szaszaki. A Moto2 győztese: Augusto Fernández.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 172 pont, 2. A. Espargaró 151, 3. Zarco 114, 4. Bagnaia 106, Bastianini 105 stb.

WTCR

Michelisz újabb drámája

A Túraautó-világkupa aragóniai hétvégéje inkább a magyar csapat, mint a magyar versenyzők számára alakultak kedvezően az eredmények. A hyundaios Michelisz Norbert és a Zengővel versenyző Nagy Dániel a rajthelyeik alapján a második futamtól remélhettek erős eredményeket, így az elsőn, amit az Audival Gilles Magnus nyert a Zengővel a pontokat halmozó Robert Huff előtt, Michelisz itt ötödik lett, miközben Nagy és Tassi Attila autóján visszatértek a bajnokságot az utóbbi időben kísértő gumileválási problémák. A második futamot Michelisz remekül kezdte, az első körben megelőzte a vezetésért Ma Csing-huát, ám kedvező helyzete idén már nem először csak pillanatokig tartott: a kínai meglökte a magyar versenyzőt, aki emiatt egy gumibálának csúszott, majd Tom Coronel hátulról eltalálta, így véget is ért a futama. A biztonsági autó után a hétvégén váratlanul jól szereplő Nagy egy időre még a vezetést is átvette, ám hamarosan letaszította őt onnan a végül győztes Mikel Azcona, s csapattársának, Huffnak is át kellett adnia a helyét, aki még az egyéni címért is harcban áll a Zengővel. A magyar versenyző végül a negyedik helyen ért célba, Zengő Zoltán csapata pedig sok pontot szakított, így volt okuk az ünneplésre a hétvége lezárultával.

A bajnokság állása: 1. Azcona 129 pont, 2. Magnus 99, 3. Urrutia 93, 4. Huff 93, 5. Ehrlacher 92 stb.

WRC

Egy finn uralja Kenyát

A legendás kenyai Szafari Rali szokásához híven tizedelte a Rali-világbajnokság mezőnyét, a murvás, majd az eső által sártengerré változtatott pályákon a tizenkét csúcskategóriás autóból csak hat ért szabályszerűen célba. Ebből viszont az első négy hely a nagyot szakító Toyotáé lett, amelyek sorát az idén domináló Kalle Rovanperä vezette. A finn szombattól kezdődően már jelentősebb előnnyel vezetett, Elfyn Evanst ablaktörlő-probléma hátráltatta hátránya ledolgozásában, a csütörtökön még az élen nyitó Sébastien Ogier pedig különféle problémák, köztük egy időigényes defekt miatt maradt le és lett végül negyedik. Az Ogier-Loeb csata várt idei harmadik felvonása így elmaradt, elsősorban amiatt, mert Sébastien Loeb motorja pénteken kigyulladt.

A Szafari Rali végeredménye: 1. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) 3:40:24,9, 2. Elfyn Evans (brit, Toyota) +52,8, 3. Takamoto Katsuta (japán, Toyota) +1:42,7, 4. Sébastien Ogier (francia, Toyota) +2:10,3, 5. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +10:40,9 stb.
A világbajnokság állása: 1. Rovanperä 145 pont, 2. Neuville 80, 3. Tänak 62, 4. Katsuta 62, 5. Breen 60 stb.