2024. március 28., csütörtök

Lukijan Mušicki Irodalmi Díjban részesültek Belgrádban Dániel Levente Pál és Kürti László magyarországi költők

Mint a kortárs költészet kiváló képviselőit a belgrádi Sunčani Breg Irodalmi Társaság Lukijan Mušicki Irodalmi Díjban részesítette Dániel Levente Pál és Kürti László magyarországi költőket. A díjakat vasárnap, június 26-án adták át, az ünnepélyes átadáson jeles szerb irodalmárok voltak jelen.

Üdvözlő beszédet és méltatást Milutin Đuričković irodalmár, újságíró, az irodalomtudományok doktora mondott, majd a díjat Radislav Jović, az Irodalmi Társaság alelnöke átadta a magyar költőknek. Pál Dániel Levente Sunčeva svetlost i meso (Napfény és hús, válogatott versek) című szerb nyelvű kötete és Kürti László o prevari (a csalásról című kötet fordítása) című szerb nyelvű kötete a belgrádi Alma Kiadó gondozásában jelentek meg, 2021-ben, mindkettő Kovács Jolánka fordításában.

A budapesti AB ART Kiadó és az ART Danubius Társaság két szerb irodalmárt részesített Art Danubius Irodalmi díjban: Fahrudin Kučuk boszniai és Olivera Olja Jelkić belgrádi írónőt. A díjakat Balázs F. Attila író, költő, műfordító és Halmosi Sándor költő, műfordító (az AB ART Kiadó vezetői) adták át a díjazottaknak. A díjátadáson és az azt követő, magyar-szerb irodalmi kapcsolatokról szóló beszélgetés folyamán Kovács Jolánka fordított szimultán.