2024. április 20., szombat

A fiatal alkotók elismerése

Döme Szabolcs és Oláh K. Tamás vehette át a Sinkó-díjat

A 2020. és a 2021. évi Sinkó Ervin Irodalmi Díjat pénteken adták át az újvidéki Bölcsészettudományi Karon. A dr. Utasi Csilla (elnök), dr. Horváth Futó Hargita és Kocsis Lenke összetételű bizottság a 2020. évi díjat Döme Szabolcsnak ítélte oda a zEtna Kiadónál megjelent Fejbunker című novelláskötetéért, a 2021. évi díjat pedig Oláh K. Tamás vehette át Kifulladás után című verseskötetéért, amely a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg.

Az ünnepséget dr. Toldi Éva tanszékvezető nyitotta meg, aki köszöntötte az egybegyűlteket.

– A díj létrehozását Sinkó Ervin özvegye javasolta. Az első díjat 1970-ben adták át, azóta pedig minden évben olyan vajdasági magyar fiatalt illet meg ez a kitüntetés, aki magyar nyelven jelentetett meg irodalmi alkotást, vagy huzamosabb ideje folytat irodalmi, illetve tudományos tevékenységet, melynek keretében kiemelkedő munkát hozott létre. Örülök, hogy a díjnak ilyen nagy hagyománya van. Mindenképpen az egyik legrangosabb elismerésünkről van szó – mondta a tanszékvezető.

Döme Szabolcs és Oláh K. Tamás (Fotó: Ótos András)

Döme Szabolcs és Oláh K. Tamás (Fotó: Ótos András)

Döme Szabolcs kötetét dr. Horváth Futó Hargita méltatta.

– A kötetben helyet kapó, filozófiai, társadalomelméleti és pszichológiai kérdéseket boncolgató tizenöt novella az egyén és a közösség, az én és a másik, a nő és a férfi közötti kapcsolatot problematizálja. A szövegekben rendre megjelenik az eredeti látvány és a képmás, az önmegismerés, a másolat, a torzítás kérdéskörét exponáló tükör motívuma, s ezek az elbeszélések görbe tükröt tartva lehangoló képet festenek a 21. századi társadalomról is – hangzott el.

– Számos tehetséges alkotó megkapta már ezt a díjat, akik a későbbiekben is bebizonyították, hogy megállják a helyüket íróként, költőként, tanárként, fordítóként, így megtisztelő érzés a díjazottak sorába tartozni – mondta Döme Szabolcs.
Oláh K. Tamás könyvét dr. Utasi Csilla méltatta.

– Tamás verseskönyvében az újhullámos fekete-fehér filmek érzelmi jelentést hordozó látványelemeihez hasonló képek sorából bontakozik ki a vágy és az intimitás lehetőségét, helyzetét érzékenyen megjelenítő költői világ – emelte ki a díjat odaítélő bizottság elnöke, aki hozzátette, nem volt nehéz kiválasztani a két év díjazottját, hiszen mindkét mű kiemelkedett a mezőnyből.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Oláh K. Tamástól megtudtuk, kötete tíz év alkotásait tartalmazza.

– Nagy időközönként születtek a szövegek. A koronavírus-járvány segített ahhoz hozzá, hogy rendszerezzem a verseket, valamint feltöltsem az üres helyeket. A versek az emlékezésnek és nyomhagyásnak a gesztusait vizsgálják különböző emberi kapcsolatokban. A kötetben megjelenik a film, a képzőművészet és a színház, ami összekapcsolódik az irodalomban – emelte ki a díjazott.