2024. március 29., péntek

A külső és belső tájak

L. Móger Tímea ötödik, most megjelent verseskötetét mutatták be a VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatának legutóbbi vendége a Doroszlón élő és alkotó L. Móger Tímea költő, újságíró, szerkesztő, forgatókönyvíró, fotós és művelődésszervező volt. A VM4K-ban megtartott esten mutatta be először a most megjelent Sajátfalu című verseskötetét, a szerzővel Fejős Csilla újságíró, filmrendező beszélgetett.

L. Móger Tímeának ezzel együtt eddig öt önálló verseskötete jelent meg. Verseit rendszeresen fordítják szerb nyelvre, több költeményét megzenésítették, de versei megihlették képzőművészeket és illusztrátorokat is. Elmondása szerint témáit, alkotótevékenységet alapvetően meghatározza a hely, a táj, ahol él, a közösség, amelynek tevékeny tagja. Mint mondta, maga az írás számára mindig is egy valamiféle komoly játék volt. Sokszor játszik a szavakkal, a többértelműséggel, zárójeleket használ, és élvezi a magyar nyelv adta lehetőségeket.

Fejős Csilla és L. Móger Tímea a VM4K rendezvényén (Fotó: Dér Dianna)

Fejős Csilla és L. Móger Tímea a VM4K rendezvényén (Fotó: Dér Dianna)

Veszprémben, a Művészetek Házánál jelent meg a Sajátfalu elnevezésű verseskötet, melynek témája minden eddigieknél szorosabban kötődik a helyhez, ahol él, a faluhoz, a szórványhoz. Mint megtudtuk, L. Móger Tímea szerdán vette először kezébe a kinyomtatott könyvet, s mint mondta, alkotásának nyomtatott változatát elsőként kézbe venni mindig ünnep számára.

– Az eddigi kötetekhez viszonyítva a Sajátfalu egy picit mélyebben és kritikusabban fordul a helyhez, és fordulok én is magamba, és kifelé is. Ezekben a szövegekben észlelések vannak, emellett helyenként elég erősen megmutatkoznak emberi sorsok is, azok a mindennapi küzdelmek, amelyeket mi megélünk Nyugat-Bácskában és Doroszlón is. Fogalmazhatunk úgy, hogy megélt szövegeket írok. A dinamikát próbálom a versekben is megjeleníteni, hogy mekkora zsonglőrködés az, hogy megtartsuk azt, amink van a közösségekben, és hogy egyénileg, magunkat is megtartsuk ezekben a közösségekben, mert időnként ez bizony nem könnyű feladat. Alkotóként pedig egy egészen speciális dolog – fogalmazott a költő, majd hozzátette:

Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

– Doroszló és Nyugat-Bácska egy eléggé zárt közeg, nagyon erőteljes jellegű, csodálatos értékei vannak a településeknek, ezzel együtt nem mindig könnyen tudja magát megfogalmazni, vagy megélni egy alkotó ember, és egy alkotó embert se mindig könnyen élnek meg a környezetében. Örülök annak, hogy mégis megtalálom az egyensúlyt a mindennapokban és úgy érzem, hogy az emberek értékelik azt, amit csinálok. Ez a hely mindig is befogadó, elfogadó volt a művészetekkel, az alkotókkal szemben. Gondoljunk csak Herceg János és Fehér Ferenc évtizedekig tartó itt-tartózkodására. Őket is itt tartotta ez a hangulat, ez a szívesen látó, értékgazdag népi közeg. Nagy tisztelettel ápoljuk emlékezetüket, szellemi örökségüket, ahogy csak módunkban áll. Fehér Ferenc versei nekem mindig is hatalmas inspirációt jelentettek.

Tájérzékenysége sokat adott az én írásmódomhoz is – hangsúlyozta L. Móger Tímea.

A költő elmondta, hogy verseivel szeretné elgondolkodtatni az olvasókat és arra sarkallni, hogy bátran fejezzék ki magukat és érzelmeiket.

– Azt mondják, hogy a nyelvi játékok, a több értelműség miatt sem könnyű a verseimet olvasni, de azt gondolom, hogy nem is baj, hogyha néha egy picit lelassulunk, lassítunk. Időnkén jó és hasznos dolog emlékeztetni magunkat arra, hogy mi van bennünk, mélyen – emelte ki a Sajátfalu című kötet szerzője.

Nyárhangoló Fesztivál a VM4K szervezésében

A Nyárhangoló Fesztivál a VM4K szervezésében kerül megrendezésre július 7-e és 10-e között Palicson. A négynapos rendezvényen a legfiatalabbaktól az idősebbekig mindenki talál kedvére való programot. A részletes műsorfüzet megtalálható/fellapozható a VM4K Facebook-oldalán, valamint az érdeklődők tájékozódhatnak a www.vm4k.org.rs honlapon is.