2024. április 25., csütörtök

Ötvenhárom léggömb repült a magasba

Elbúcsúztak a végzősök a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumtól

Csütörtökön estefelé rendhagyó ünnepség keretében elballagtak a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium végzős diákjai is.

A 221 tanulót számláló oktatási intézményből három osztályt (angol, német és sport tagozatosokat) búcsúztattak fiatalabb társaik, tanáraik és az iskola dolgozói is. Az ünnepi esemény legvégén összesen 53 végzős tanuló léggömbje repült a magasba a gyönyörűséges gimnázium épülete előtt.

A ballagási rendezvényre mind a harmadikosok, mind a negyedikesek egy nem mindennapi, ámbár végtelenül szórakoztató és figyelemre méltó műsorral készültek oktatóik, hozzátartozóik és nem mellesleg egymás számára. Ezenfelül az intézmény igazgatója és az osztályfőnökök kiosztották a dicsérő okleveleket, az ajándékkönyveket, a generáció legjobbjainak pedig a külön dicséreteket is. A műsor alkalmával a részvevők egyebek mellett megtekinthették a ballagó osztályok kis prezentációját is, melyen a fiatalok az elmúlt négy év eseményeit mutatták be képekben, emellett a közönség egy rövid mesét is hallhatott a végzősök gimnáziumban töltött időszakának élményeiről, érdekességeiről és nehézségeiről is.

Nagy Tibor, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, hogy az idei végzősök számára igen nagy kihívást jelentettek a gimnáziumban töltött évek, ugyanis a járványhelyzet nagyban megnehezítette a diákok tanulmányait, amellett, hogy több élménytől és kirándulástól is megfosztotta őket.

– Nagyon különleges generációról beszélünk. Egy világjárvány kapta el őket, gyakorlatilag a tanulmányaik kellős közepén és még a végére is jutott nekik. A Covid miatt belekerültek egy olyan helyzetbe, ami mindenki számára új volt, meg kellett birkózniuk azonban az új szituációval, mindezt tanáraik és osztálytársaik közvetlen közelsége nélkül. Sajnos sok minden, például a kirándulások, közös bulik, karácsonyok, húsvétok, iskolanapok, sportnapok is kimaradtak az életükből, viszont még így is megállták a helyüket, emiatt pedig nagyon büszke vagyok rájuk.

Megannyi országos és nemzetközi versenyeken vettek részt kiemelkedő eredményekkel. Tehát minden nehézség ellenére ezek a diákok képesek voltak teljesíteni, ezzel is bizonyítva kitartásukat és elszántságukat. De minden rosszban van valami jó, ahogy ebben is. Magukra voltak utalva, jobban mint bármikor. Problémákat kellett megoldani, de nekik ez is ment. Úgy gondolom, hogy mindezek után felértékelődtek bennük azok a pillanatok, amikor újra együtt lehettetek és közösséget alkothattak. Azt üzenem nekik, hogy sose felejtsék el ezeket a nehéz pillanatokat, azt, hogy ezt is leküzdötték, és legyenek erre mindig büszkék. Ha az élet még hoz nekik nehezebb időszakokat, például az egyetemen, vagy az azt követő években, sose csüggedjenek, tudjanak mindig talpra állni, érjenek célba, és valósítsák meg az álmaikat. Ha ez megmarad nekik, akkor nagyon sikeres és boldog emberek lesznek. Én igazán ezt kívánom nekik – fogalmazott Nagy Tibor.