2022. augusztus 9., kedd

Egy súlyos sérültje van a budapesti házomlásnak – VIDEÓ

Szinte teljesen leomlott hétfőn délelőtt Budapesten a Jókai és az Aradi utca sarkán található épület teteje és az utca felé kilógó párkányzata, sőt, a törmelék erkélyeket és díszítőelemeket is magával sodort – jelentette az MTI helyszíni tudósítója.

A tudósító arról számolt be: a törmelék az utcán, az épület előtt parkoló autókra, a járdára és az úttestre omlott. Az omlás erejét érzékelteti, hogy némelyik megrongált autót szinte csak sejteni lehet a törmelék alatt, ugyanis alig látszanak ki a kövek alól. Van több olyan gépkocsi, amelyet szó szerint összelapított az omlás – tette hozzá.

A járókelők a helyszínen arról számoltak be, hogy hatalmas robajjal omlott le a fal. Amikor kifutottak a környező üzletekből, szinte nem látszódott semmi a nagy portól, ami hosszú percekig „ködbe borította” az utcát.

A Népszava megszerezte a házomlás pillanatát rögzítő térfigyelő kamera felvételét, amely szögből tisztán látszik, hogy egy, az épület felé tartó fiatalember – talán az életét megmentve – épp, hogy csak el tudott rohanni a nagy robajjal lehulló törmelékek elől. Nem voltak azonban mindannyian ennyire szerencsések. A mentők négy sérültet láttak el a VI. kerületi házomlás helyszínén, egy nőt koponya- és gerincsérüléssel szállítottak kórházba.

 

A legsúlyosabb sérült egy fiatal nő, aki koponyasérülést, gerincsérülést, belső sérüléseket szenvedett. Őt gyors ellátásban részesítették a mentők, és azonnal a baleseti osztályra szállították. Három további sérült zúzódások, sebek miatt szorul segítségre, őket is baleseti osztályra vitték. Később kiderült, hogy a súlyos sérült a Budapesti Operettszínház egyik táncművésze, aki éppen munkahelyére tartott. Az operettszínház vezetése és társulata támogatásáról biztosítja sérült társulati tagját és családját – írták kiadott közleményükben. A tűzoltók keresőkutyákkal vizsgálták át a megrongált, törmelékkel betemetett autókat, de szerencsére nem találtak bennük senkit, ahogy a megrongálódott lakásokban sem. A tragédia egyik kiváltó oka lehetett az, hogy néhány hete tűzeset történt az átalakítás alatt álló Jókai utcai épület tetőterében, amelynek egy része tegnap az utcára omlott. Erről a VI. kerület polgármestere, Soproni Tamás (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) számolt be hétfőn közösségi oldalán. „Néhány hete sajnálatos tűzeset történt az átalakítás alatt álló tetőtérben, ma reggel háromnegyed 10 körül leomlott a tetőszerkezet” – írta. Soproni Tamás jelezte: egyeztetett a társasház közös képviselőjével, és minden segítséget megadnak a házban élőknek, amennyiben szükséges, úgy ideiglenes szállást is biztosítanak nekik.

A homlokzati fal és a tetőszerkezet egy része dőlt le (Fotó: MTI)
A homlokzati fal és a tetőszerkezet egy része dőlt le (Fotó: MTI)