2024. március 29., péntek

A fiatalok negyede már drogozott

Aggasztó adatokra mutatott rá egy friss kutatás

A fiatalok olyan tévhitben ringatják magukat, miszerint képesek kontrollálni a kábítószer-fogyasztás mértékét, s azok fogyasztása biztonságos – derült ki egy tegnap közzétett felmérés eredményei alapján. Sokan gondolják közülük azt is, hogy a drogfogyasztás elfogadható bizonyos „különleges alkalmakkor”, s olyan vélemények is vannak, melyek szerint léteznek „könnyű” és „nehéz” drogok.

Az újvidéki fiatalok negyede (27 százaléka) már kipróbálta valamelyik kábítószert – derült ki a kutatásból, 90 százalékuk a marihuánát vagy valamelyik stimulánst, a kokaint, amfetamint, esetleg az ecstasyt próbálta meg. A leggyakrabban használt tudatmódosító szernek mindenképp a vadkender számít 51,4 százalékkal. A felmérés eredménye egybeesik egy másik kutatás eredményével is, mely a 15–18 évesek korcsoportjában vizsgálta a kábítószerek fogyasztását. Ugyancsak aggodalomra ad okot a szakemberek szerint az, hogy a kokain fogyasztása növekvő tendenciát mutat, már megelőzi az amfetamint és az ecstasyt is, valamennyi drognak tíz százalék feletti a népszerűsége.

A fiatalok 60,7 százaléka ismer környezetében olyanokat, akik használnak kábítószereket, s 52,3 százalékuk már került olyan helyzetbe, hogy felkínálták neki, próbálja ki. Ez az arány meglehetősen magasnak számít – figyelmeztet a jelentés, mert arról tanúskodik, hogy a kábítószerek széles körben hozzáférhetőek, ami aztán a fogyasztás növekedéséhez, a kábítószer-élvezők számának, s az abból fakadó egészségügyi gondok számának növekedésével jár.

A fiatalok 68,8 százaléka egyetértett az olyan kijelentésekkel, amelyek a drogokat könnyebbekre és súlyosabbakra osztotta, vagy azzal, hogy bizonyos esetekben kivételt lehet tenni és meg lehet engedni egy „próbát” – közölte Milan Vlaisavljević, a kutatásokban részt vett újvidéki Vita kórház igazgatója.

A felmérést június elején végezték 400 újvidéki 15 és 30 év közötti fiatal bevonásával.