2024. március 29., péntek

Kisérettségi bombariadó nélkül

Kedden a matematika tesztet töltik ki a nyolcadikosok

Problémamentesen zajlott hétfőn Szerbiában az anyanyelvi kisérettségi vizsga. Az országban több mint 64 ezer nyolcadikos tanuló tesz záróvizsgát e napokban. Az elmúlt időszak gyakori bombariadói miatt lecsökkentették a háromnapos tesztelést szervező iskolák számát, úgyhogy 522 általános iskolában töltik ki a teszteket a nyolcadikosok, a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette. A végzősök kedden matematikából vizsgáznak, szerdán pedig a kombinált tesztet írják. A záróvizsgák előzetes eredményeit az iskolákban július 1-jén teszik közzé, míg a végső eredményeket július 5-én hozzák nyilvánosságra. A kisérettségivel kapcsolatos esetleges kifogásokat július 1-jén és 2-án lehet majd benyújtani a Moja srednja škola portálon keresztül. Ugyanezen az oldalon keresztül lehet majd leadni a kívánságlistát is, amit július 6-ig korlátlanul tudnak változtatni és kiegészíteni a tanulók.

A portálon július 13-án teszik közzé a diákok ranglistáját, a középiskolák oktatási profilja és iránya szerint szétosztva. A középiskolákba való beiratkozást is teljesen elektronikus úton lehet elvégezni az említett portál segítségével.

Az eddigihez képest, az idei kisérettségi megírása sokkal nagyobb biztonsági feltételek mellett zajlott a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában is.

– Sose volt eddig még példa ekkora védőőrizetre. Intézményünkben már múlt héten elkezdődtek a biztonsági intézkedések, amelyek végig követték az egész hetet, hogy minden rendben menjen a kisérettségik megírásakor. Ezenfelül a rendőri felügyelet is fokozottan megnőtt. Vasárnap délután egy biztonsági szolgálat is ellátogatott hozzánk, akik átnézték az intézményt annak érdekében, hogy ne legyen semmiféle veszély. Ezt követően le kellett zárni az iskolát hétfő reggelig. Tegnap szigorú intézkedések mellett kellett felvennem Szabadkán a teszteket, és mire visszaértem az iskolába, addigra már megjelent egy rendőr, aki egészen a tesztírás végéig ügyelt a biztonságra. A tesztek begyűjtése után pedig az említett rendőr kíséretében indultunk vissza Szabadkára, hogy leadjam a feladatlapokat. Ez így fog működni ma és holnap is. A Hunyadi János Általános Iskolában összesen 53 diák, ebből 42 magyar és 11 szerb ajkú tanuló írta meg a kisérettségit, teljes biztonságban. A gyerekek elmondása szerint az anyanyelvi teszt nem volt túl nehéz. Intézményünk nem volt se befogadó, se utazó iskola, a diákok egy helyszínen, a tornateremben írták meg a záróvizsgát. A felügyelő tanárok a szabadkai Ivan Milutinović Általános Iskolából érkeztek hozzánk – mondta Szabó Gábor, a Hunyadi János Általános Iskola igazgatója.

A magyar nyelv záróvizsgáján egyébként 20 feladat volt, melyek mindegyike 1-1 pontot ért.

A leendő középiskolások az anyanyelvi teszt helyes megoldásait ellenőrizhetik.