2022. augusztus 9., kedd
ÚJVIDÉK

Megrongálták József Attila mellszobrát

Az MNT hajlandó a helyreállítás költségeiben részt vállalni, de csak hivatalos információk birtokában

Megrongálták József Attila mellszobrát a róla elnevezett újvidéki általános iskola előcsarnokában. Az incidenst két hete vették észre, forrásaink szerint viszont a szobrot már korábban ledöntötték, mely következtében megsérült a fejrésze, vagyis a fejrész elvált a nyaktól. A szobrot visszaállították, és szinte nem is látszódott a törés, míg el nem kezdték vésni a nyakrészét. Ezt vették észre az iskola dolgozói, amit jelentettek a vezetőségnek.

A 021-es hírportál értesülései szerint az iskola tanárainak állítása szerint az intézmény vezetősége nem reagált megfelelő módon az esetre.

– Megkértük a tantestületet, hogy tegyenek valamit. Olyan információkat kaptunk, hogy senki nem tudja, mikor és ki rongált – áll az írásban.

Az incidenssel kapcsolatban ma telefonon többször kerestük Slobodanka Beukovićot, az iskola megbizott igazgatóját, de őt nem tudtuk elérni, hanem azt a választ kaptuk, hogy az igazgatónő terepen van, és csütörtökig nem lesz elérhető.

Az iskola igazgatóhelyettesétől, Pece Anderla Máriától telefonon megtudtuk, hogy folyamatban van az ügy kivizsgálása, a szobrot pedig elszállították javításra.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár jelezte, az ügy kivizsgálása folyamatban van, és sajtóközleményben fog reagálni az esetre.

Erdődi Edvinát, a Magyar Nemzeti Tanács újvidéki alelnökét is felkerestük az esettel kapcsolatban.

– A Magyar Nemzeti Tanács a sajtóból értesült az incidensről. Hivatalosan nem keresett meg bennünket az iskola, ami egyébként nem kiemelt intézménye az MNT-nek. Ennek ellenére hajlandóak vagyunk a helyreállítás költségeiben részt vállalni, amennyiben lesznek megfelelő és hivatalos információink – fejtette ki Erdődi Edvina.

József Attila mellszobrát még Kaszás Károly iskolaigazgató idején kapta az intézmény az 1980-as évek végén, amit a József Attila emlékszobában helyeztek el. Az 1990-es években, annak érdekében, hogy ne érje rongálás, nem volt kiállítva, a 2000-es évek elején viszont újra kikerült az előtérbe.