2024. március 28., csütörtök

Megoldják a Fiat dolgozóinak gondjait

Aleksandar Vučić: Az EU-csatlakozás gyorsasága most kizárólag geopolitikai viszonyok függvénye

Megállapodásra jutottak Aleksandar Vučić államfővel a szombat délelőtt folytatott tárgyalásokon a kragujevaci Fiat dolgozóinak szakszervezeti képviselői, a belgrádi megbeszélésen, az azt követően közölt információk szerint, magasabb végkielégítéseket és az érzékeny kategóriába sorolható munkások számának növelését is meghatározták. Vučić elmondta, továbbra is együttműködnek a Stellantisszal, a Fiat anyavállalatával, annak érdekében, hogy a következő napokban teljesíteni tudják a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeiket. Az állam arra törekszik, minél nagyobb terhet vállaljon magára a beruházó.

Vasárnap kruševaci látogatása során, a kis repülőgépeket kiszolgáló Rosulje repülőtér átadása alkalmával, az államfő arról beszélt, az állam és a Fiat dolgozói sem lehetnek száz százalékban elégedettek a megállapodással, de éppen ez az, amit kompromisszumnak neveznek, s véleménye szerint sikerült a munkásoknak kiharcolniuk minden korábban meghatározott feltétel teljesítését. Ezek között vannak a végkielégítések is, továbbá az, hogy rövidebb ideig tartson a külföldi kiképzés az elektromos autók előállítására történő kragujevaci átállás érdekében, ugyanakkor többen maradhatnak itthon, mert az érzékeny kategóriákba most már beleszámítják a várandós nőkön, kismamákon, fogyatékossággal élőkön túl az egyedülálló szülőket, s az olyan családok tagjait is, amelyekben mindkét szülő a Fiatnál dolgozik: esetükben elképzelhetetlen lett volna az, hogy külföldre költözzenek évekre az autógyár átszervezési tervei miatt. A szakszervezet képviselői úgy fogalmaztak, elégedettek a megállapodással, de még egyeztetni fognak a munkásokkal, s ezt követően néhány napon belül rendezni lehet majd az esetleges felmerülő kérdéseket.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, szerdán felfüggesztették tiltakozásukat, azzal együtt pedig az autóút lezárását is a Fiat dolgozói, miután ígéretet kaptak arra, hogy az államfő szombat délelőtt fogadja őket.

JAVULÓ FELTÉTELEK

A kragujevaci Fiat munkásai már korábban is tiltakoztak, melyet követően a hónap elején egyeztetéseket tartottak, ezeken a szerb kormány, a Fiat Chrysler Automobiles és a szakszervezet képviselői vettek részt, s akkor az a megállapodás született, hogy 1550 munkahelyet őriznek meg, 500 személyt pedig munkaerő-felesleggé nyilvánítanak. Az eredményekről Ana Brnabić kormányfő számolt be akkor, aki a hosszas sztrájkot, a kragujavaci gyárcsarnok zárlat alá helyezését és hasonló tiltakozó megmozdulásokat követően maga is bekapcsolódott a helyzet rendezését célzó tárgyalásokba. Az elégedetlenséget a Fiat anyavállalatának, a Stellantisnak a korábban tett bejelentése okozta, melynek értelmében 2024-ben elektromos Fiat Panda gépkocsik gyártását indítja el Kragujevacon, az addigi átállási időszakra pedig külföldi gyáraiban kínált fel munkalehetőséget a dolgozóknak. Ezer munkásnak külföldön kellene dolgoznia 18–24 hónapon át, ezt követően azonban biztos munkahelyre térnének vissza. Az államfő tegnap azt mondta, hosszúnak találta ezt az időszakot, a Stellantissszal annak rövidítéséről fognak tárgyalni még. Aki vállalja a külföldi munkát, 11 ezer eurós bónuszt kap indulás előtt, további 6 ezret, amikor hazatér, a szlovákiai gyárban 800, a lengyelben pedig 850 eurós garantált minimálbérhez juthat. A munkaerő-felesleggé nyilvánított dolgozók munkaévenként 790 eurós végkielégítést kapnak kézhez a mostani, legújabb tárgyalásokat követően, tudta meg a belgrádi média. Munkacsoportot még korábban alakítottak, hogy megoldást találjanak azoknak a sorsára is, akik nem kívánnak élni sem a külföldi munkalehetőséggel, sem a végkielégítés fejében történő távozással.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

PRIORITÁS A GÁZTÁROLÁS

Szombati belgrádi és vasárnapi kruševaci sajtótájékoztatója alkalmával Vučić kitért a földgázzal kapcsolatos helyzetre is, jó híreket közölt, mint mondta, az ország szükségleteinek 62 százalékát biztosító Gazprommal kötött szerződés mellett Magyarországgal is megállapodás született a gáztárolásról. A következő két hónapban 147 millió köbméter gázzal töltik meg a magyarországi tározót. Szeptember 15-éig Szerbiának 400 millió köbméter gáz lesz a tartalékaiban, úgy gondolják, hogy október 15-ére már több mint 500 millió köbméter gáz is rendelkezésre állhat, emelte ki.

A repülőtér átadását követően az államfő arról is beszélt, hogy észak-vajdasági kis repülőterek, sportrepülésre alkalmas pályák felújítását, átalakítását tervezi az állam, Szabadka, Zenta, Zombor területén szükség lenne ilyenekre, nem hagyatkozhat egész Vajdaság Versecre.

Az európai integrációk gyorsasága most szinte kizárólag a geopolitikai körülmények függvénye, értékelte az államfő, arra elsősorban az ukrajnai konfliktus hat ki, az, milyen hosszú lesz a háború. Nem számít optimistának ezen a téren, értékelte, s tart attól, milyen lesz az előttünk álló tél.