2024. április 20., szombat

Több ezer virágpalánta

Zöldesítési akció Törökbecsén

Mintegy 25 ezer virágpalántát ültetnek el Törökbecse község területén, a városperemi, Óbecse felőli körforgalom kertjét pedig csepegtetőrendszerrel látják el. A virágosítási akciót az önkormányzat megbízásából a helyi Komunalac Közvállalat végzi.

A közvállalat alkalmazottai a palántálást május végén kezdték meg, és a tervek szerint július elején fejezik be. A dísznövényeket minden évben a közvállalat udvarában lévő fóliasátrakban nevelik ki, ami az ültetést követően rendszeres odafigyelést igényel, erről négy alkalmazott gondoskodik. Sofija Blažin, a törökbecsei Komunalac Közvállalat kertészmérnöke elmondta, hogy az idén 20 ezer virágmagot és 8000 palántát vásároltak. Hozzátette, hogy a virágosítás befejezését korábbra tervezték, de mivel az elmúlt időszakban több esős napot jegyeztek, az ültetést teljes egészében legkésőbb július 10-éig fejezik be. A városperemi körforgalomnál lévő ágyás csepegtetőrendszerére a helyi Komunalac Közvállalat 20 ezer dinárt irányozott elő.

A virágosítást a Tisza-parti sétányon kezdték meg, ahol 210 cserépbe, 104 betonból készült vázába, valamint 38 piramisba kék, lila, sárga és fehér színkombinációk kerültek. Az akciót a törökbecsei közintézmények környékén, a város peremén lévő körforgalomnál, a szállodánál, a valamikori mozi épülete előtt, a buszállomásnál, valamint a 2019-ben kialakított négy zöld szigeten végzik. A bánáti község kertecskéibe petúniákat, begóniákat, díszfüveket, hortenziákat, és idén először amarántot is ültetnek majd. A 25 ezer virágpalántából 21 és fél ezer a törökbecsei, kétezer a Beodra-Karlova-i, ezer a kumáni, valamint ötszáz a bocsári kertekbe kerül.

A Tisza-parti sétányra lila és fehér színkombinációk kerültek (Kancsár Izabella felvétele)

A Tisza-parti sétányra lila és fehér színkombinációk kerültek (Kancsár Izabella felvétele)

A törökbecsei önkormányzat már tizenhét éve nagy figyelmet fordít arra, hogy rendszeresen felfrissítsék a zöld területeket. Törökbecse mellett a községhez tartozó Beodra-Karlovára, Kumánra és Bocsárra is színesebbnél színesebb dísznövények kerülnek.