2022. augusztus 17., szerda

Száznál is több humanitárius alkalom

A szenttamási polgárok mintegy négy százaléka önkéntes véradó

Az önkéntes véradók világnapját követően Szenttamáson is kiosztották az emléklapokat a százszor és az ettől többször adott véradók számára.

‒ Szenttamás község polgárai a véradás területén mély emberségről adnak tanúbizonyságot már évek hosszú során, hiszen önzetlenségük, segítőkészségük több évtizede az ország élvonalába sorolja odaadásukat. A községben élő polgárok mintegy 4 százaléka önkéntes véradó, és ez az adat önmagáért beszél – mondta Goran Radovanović, a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára a jubiláló véradók számára rendezett fogadáson.

Egyúttal megköszönte az eddigi önzetlen segítséget. A véradók díjátadóján 14-en részesültek elismerésben. Az ő történetük mind más és más, de van egy közös elem is, hogy az első véradás óta folyamatosan aktív véradókká váltak. Férfiak ötször, a nők négyszer adhatnak vért egy év alatt. Ebből könnyű kiszámolni, hogy a több mint 100 vagy 120 szoros véradásához minimum 20–25 évnek kell eltelnie. Radovanović külön köszönetet mondott Szögi Tibornak, aki ezidáig 126, és Tóth Andrásnak, aki 125 alkalommal adott életmentő folyadékot.

A szenttamási önkormányzat nevében dr. Ilija Gazepov, a községi tanács tagja köszöntötte a véradókat, aki elmondta, mintegy 35 alkalommal adott vért. Sajnos, egészségügyi problémák miatt már nem bővíti tovább az önkéntes véradók táborát, de teljes mellszélességgel támogat minden egyes akciót és részt vesz azok szervezésében is.

Goran Radovanović és Szögi Tibor, aki 126 alkalommal adott vért (Paraczky László felvétele)
Goran Radovanović és Szögi Tibor, aki 126 alkalommal adott vért (Paraczky László felvétele)

‒ Nyugdíjas orvosként számomra két dolog fontos az életben: segítek, amikor csak arra lehetőségem van és időt szánok azokra az emberekre, akik megérdemlik. Önök mindkét dolgot egyszerre teszik, és örülök, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak – fogalmazott Ilija Gazepov.

A fogadáson Szögi Tibor és Tóth András mellett elismerésben részesült még Vladimir Branković, Radoslav Došlov, Milan Filipović, Dragan Ikrašev, Rajda Ferenc, Radoslav Vukčević, Zoran Radivojević, Dragan Radosavljević, Gyökér József és Saša Miković.

A „napjaink hőseinek” nevezett véradók között többen voltak, akik 18 éves koruk óta segítenek véradással a rászorulóknak.