2024. március 28., csütörtök

Remekeltek a kúlai diákok

Négy arany- és egy ezüstérem a Robo Int Invent versenyről

Az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium és a Műszaki Oktatási Tanárok Egyesületének szervezésében június 11-én Svilajnacon tartották meg 7. Robo Int Invent versenyt robotikából és interfész technológiából.

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola diákjai a kimondottan nehéz mezőnyben négy első és egy második díjjal tértek haza.

A robotika és az újítások fiatal tehetségeit az idei tanév utolsó hetében kerestük fel, az iskola műszaki termében pedig bemutatták a díjazott találmányokat, újításokat és egyedi megoldásokat.
Ponjević Željana hetedikes diáklány szoláris rendszerrel működő vasúti átkelőhelyet készített, amely amellett, hogy biztonságos, teljesen önállóan működik.

− A napenergia a megújuló energiaforrások közé tartozik, így felhasználása jelentősen kevésbé környezetszennyező, és már most biztos, hogy a jövő egyik fő energiaforrása lesz. A projektumhoz az ötletet az adta, hogy az országban mintegy 2000 vasúti átkelőhely van, ahol baleset következtében évente mintegy 20 ember hal meg. A projektum célja a hatékony közlekedésbiztonság mellett a vasúti síneken történő biztonságos átkelés – magyarázta az első díjat nyert Željana.

A hatodik osztályos Tara Luković egy teljesen automatizált üvegházprojektummal jutott el a köztársasági versenyre, ahol találmányát aranyéremmel jutalmazták. Kérésünkre elmondta, hogy a gyors klímaváltozás miatt hamarosan zárt térben kell termelni az élelmiszert, az általa készített üvegházban pedig minden automatikus.

‒ Az elkészített modell kiválóan működik. Egyik tényező pontos meghatározásából indul a következő, azt követően pedig az újabb művelet, illetve fázis. Az üvegházban történő termesztésnél különösen oda kell figyelni a hőmérsékletre, a levegő és a talaj nedvességtartalmára, a fény erősségére és a szellőztetésre is. Ezek szabályozásához és összhangban történő működéséhez különböző komponensekre és alapos elektronikai tudásra van szükség – mondta Tara.

Bajai Leon, az iskola hetedikes diákja egy okostelefon által vezérelt szennyvízcsatorna-javító/tisztító robotot készített, amely olyan szűk csatornákban alkalmazható, ahova az ember nem tud bemenni, vagy nem látszik és nem elérhető a dugulási pont. A találmányt ezüstéremmel jutalmazta a szakzsűri.

A hetedikes Bajai Leon bemutatta ezüstérmes munkáját (Paraczky László felvétele)

A hetedikes Bajai Leon bemutatta ezüstérmes munkáját (Paraczky László felvétele)

‒ A készülék szkennelést végez szennyvízcsatornában, az apróbb hibákat, repedéseket meg is javítja, feltérképezi a dugulás pontos helyét, a rögzített adatokat pedig továbbítja a központi rendszerbe. A robot komoly könnyítést jelent az ilyen feladatokkal megbízott dolgozóknak, ezzel együtt pedig a vállalatnak is. Fontos kiemelni, hogy a készülék alapját használt legókockák képezik, a prezentáláshoz szükséges összes többi tárgy pedig ‒ akárcsak a többi diáktársamnál ‒ újrahasznosítható anyagból készült – magyarázta Bajai Leon.

A hatodik osztályos Tara Luković egy teljesen automatizált üvegház projektummal jutott el a köztársasági versenyre (Fotó: Paraczky László felvétele)

A hatodik osztályos Tara Luković egy teljesen automatizált üvegház projektummal jutott el a köztársasági versenyre (Fotó: Paraczky László felvétele)

A svilajnaci versenyen a kúlai iskolából Anja Tomić hatodikos diák Zongora elnevezésű projektuma és Pap Eleonóra hetedik osztályos tanuló Okosautó projektuma arany minősítést kapott, míg a hatodikos Filip Radović harmadik helyet ért el a Zomborban tartott körzeti versenyen, így ő is ott volt a legjobbak között