2024. március 29., péntek
FOCIMIX

Mané Münchenben!

A Liverpooltól a Bayern csapatához igazolt Sadio Mané. Sajtóértesülések szerint a müncheni klub 40 millió eurót fizetett a szenegáli támadóért, akinek jövő nyáron járt volna le a szerződése az Anfield Roadon. A 30 éves Mané a Bild napilapnak már nyilatkozott is, úgy fogalmazott, számára a Bayern a legmegfelelőbb klub a legmegfelelőbb időpontban.

„Az életem mindig is a kihívásokról szólt, és amikor a menedzserem tájékoztatott arról, hogy a Bayern érdeklődik irántam, azonnal lázba jöttem. Ez a világ egyik legnagyobb klubja, amely minden szezonban trófeákért van harcban, és amikor tájékoztattak a terveikről, tudtam, hogy itt a helyem. Máshol kevésbé tudnám elképzelni magam” – jelentette ki a szenegáli futballista.

Mané 2016 nyarán került a liverpooli egyesülethez, ahol alapember volt, és fontos szerepet játszott az együttes elmúlt években aratott sikereiben. Az afrikai futballista Jürgen Klopp irányítása alatt 2019-ben Bajnokok Ligáját, 2020-ban bajnoki címet nyert a Liverpoollal, idén az FA-kupában és a ligakupában diadalmaskodott. A legrangosabb európai kupában további két döntőben volt érdekelt a gárdával, amit mindkét alkalommal, 2018-ban és az idén is elbukott a Real Madriddal szemben. Mané a 2018-as fináléban gólt szerzett. A játékos liverpooli karrierje során 269 tétmérkőzésen 120-szor volt eredményes, és 48 gólpasszt adott.

Megerősítették pozíciójában Southgate-et

Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) kedden megerősítette a válogatott szövetségi kapitányi posztján Gareth Southgate-et. Az Európa-bajnoki döntős angolok június elején a Nemzetek Ligájában előbb 1:0-ra, majd 4:0-ra kikaptak a magyaroktól, közte pedig a németekkel 1:1-es, az olaszokkal 0:0-s döntetlent játszottak, így négy forduló után a csoport utolsó helyén állnak.

„Bízunk Garethben, és ez most különösen sokat jelent, mivel az összes verseny közül a legfontosabbhoz közeledünk” – utalt a novemberben és decemberben sorra kerülő katari vb-re Debbie Hewitt, az FA elnöke. Hozzátette, Southgate az elmúlt 55 év legsikeresebb angol kapitánya, hiszen irányításával az előző vb-n negyedik, a tavalyi kontinenstornán pedig második lett a válogatott.

A Barcelona egy évig nem játszhat otthon

A Nou Camp stadion felújítása miatt a Barcelona csapata nem játszhat hazai pályán a 2023/24-es idényben. A klub bejelentése szerint a munkálatok ideje alatt a barcelonai Olimpiai Stadionban rendezik hazai meccseiket. Az Espanyol korábbi otthona Spanyolország ötödik legnagyobb stadionja, az 1927-ben épült létesítmény 60.713 férőhelyes, és az 1992-ben olimpián ott rendezték a nyitó- és a záróünnepséget, valamint az atlétika versenyeit.

A Nou Camp átépítése során a jelenlegi 99 ezerről 110 ezerre növelik a befogadóképességet – ezzel ez lesz a világ harmadik legnagyobb stadionja –, tetőt is építenek a lelátók, illetve a pálya fölé, közben pedig felújítják a mellette lévő sportcsarnokot, a múzeumot és a különböző üzlethelyiségeket is. Tavaly októberben Joan Laporta klubelnök még azt mondta, csapatuk idén nyártól egy évig nem játszhat otthon, és valószínűleg a klub edzőközpontjában található Johan Cruyff Stadionban rendezik majd a hazai mérkőzéseket.

Tévez vezetőedzőként folytatja

A profi futballtól alig két hete elköszönt Carlos Tévezt nevezte ki vezetőedzőnek az argentin élvonalban szereplő Rosario Central. A kiemelkedően sikeres pályafutás után visszavonuló Tévez a klub bejelentése szerint egy évre szóló szerződést írt alá a négyszeres bajnok csapattal, mely négy forduló után a 22. helyen áll a 28 csapatos bajnokságban.

A 38 éves Tévez június elején egy tévéműsorban közölte, hogy többé nem lép pályára profiként. Az interjúban elárulta: változatlanul voltak ugyan ajánlatai, például az Egyesült Államokból, de már nem érzett magában kellő motivációt a játékra, és inkább edzőként képzeli el magát a jövőben. Erről egy évvel azt követően nyilatkozott, hogy fásultságra hivatkozva elhagyta a Boca Juniorst, amelynél felnőtt pályafutását elkezdte. Később sikeres volt a Corinthiansban, míg 2006 és 2015 között sorrendben a West Ham, a Manchester United, a Manchester City, majd a Juventus játékosa volt. Az angol bajnokságot háromszor, a BL-t egy, az olasz bajnokságot pedig két alkalommal nyerte meg. Torinóból visszatért Buenos Airesbe, majd a kínai élvonalban szerepelt, 2018 óta pedig ismét a Bocát erősítette. A 2004-es athéni olimpián aranyérmet nyert Tévez az argentin felnőttválogatottban 76 alkalommal lépett pályára, és 13 gólt szerzett.

Inzaghi hosszabbított az Interrel

Simone Inzaghi vezetőedző egy évvel, 2024 júniusáig meghosszabbította szerződését az Inter csapatával. A klub bejelentése emlékeztet rá: a tavaly nyáron érkezett szakemberrel két trófeát, a szuperkupát és az olasz kupát is elhódította az együttes, amely címvédőként a városi rivális Milan mögött ezüstérmet szerzett a bajnokságban. A csapat a BL-ben tíz év elteltével jutott tovább a csoportjából, a nyolcaddöntőben a későbbi döntős Liverpool búcsúztatta. Inzaghi az Inter előtt öt idényen át a Laziót irányította, majd tavaly nyáron Antonio Conte helyét vette át Milánóban.

Búcsúmeccset kap Brémában Pizarro

A következő idény elején játsszák a két évvel ezelőtt visszavonult Claudio Pizarro búcsúztató mérkőzését Brémában – jelentette be a német bajnokságba frissen visszajutott Werder. A 43 éves perui csatár négy különböző időszakban is játszott a brémai klubnál, pályafutása során összesen 489 Bundesliga-meccsen lépett pályára, ennek kb. felén a Werder, másik felén a Bayern mezében.

A 85-szörös perui válogatott Pizarro 2020 nyarán fejezte be karrierjét, de akkor a koronavírus-járvány miatt nem tudták megrendezni a búcsúmeccsét. A Bayernnel hatszoros német bajnok, 2013-ban BL-győztes támadó hivatalos búcsúztatóján korábbi brémai csapattársai, barátai, valamint a Bayern egykori játékosai is pályára lépnek majd.

Tovább él a speciális szabály

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egy évvel meghosszabbította az orosz és az ukrán klubokban szereplő légiósok és külföldi edzők átigazolására vonatkozó speciális szabályt, így az ukrán egyesületekkel kötött szerződéseket automatikusan felfüggesztik a következő szezon végéig, az orosz klubok játékosai pedig egyoldalúan szüneteltethetik megállapodásaikat. A FIFA a közleményében azt írta, ezzel az intézkedéssel az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe került labdarúgókat, klubokat és edzőket kívánják segíteni.

A nemzetközi szövetség eredetileg március 7-én hozta meg ezeket a döntéseket, akkor még idén június 30-i határidővel. Ezt most egy évvel megtoldották, azaz az érintett játékosok jövő június 30-ig szerződés nélkülinek minősülnek, így minden következmény nélkül köthetnek szerződést egy másik klubbal. A február 24-én kirobbant háború következményeként a FIFA, valamint az európai szövetség (UEFA) minden nemzetközi versenysorozatból kizárta az orosz válogatottat és klubcsapatokat. Az ukrán futballbajnokság a harci cselekmények kitörése óta szünetel, de Andrej Pavelko, az ország futballszövetségének elnöke június elején azt mondta: van esély rá, hogy augusztustól újra rendezzenek mérkőzéseket a ligában.