2024. április 25., csütörtök

Bácskát és Bánátot összekötő hagyományápolás

Sikeresen pályáztak a Csoóri Sándor Alapnál az óbecsei és a törökbecsei egyesületek

Az óbecsei Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ tevékenységét 1,7 millió, míg a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületet 2,4 millió forinttal támogatja a Csoóri Sándor Alap, mindkét egyesület három-három pályázattal szerepelt sikeresen. A támogatásnak köszönhetően Óbecsén és Törökbecsén is számos rendezvényre és színes programokra lehet majd számítani – mondta Cseszák Balázs, az óbecsei Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ elnöke, valamint a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Csalogató táncegyüttesének művészeti vezetője.

– A Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ keretében citera-, cimbalom- és hegedűoktatás is folyik, amivel a hagyományos hangszerek népszerűsítéséhez szeretnénk hozzájárulni. Ugyanez a tervünk a táncházakkal is, amelyeket úgyszintén tovább szeretnénk éltetni, hogy a népművészet világát elsősorban a fiatalokhoz hozzuk közelebb. Vajdaságban virágzóban van a néptáncmozgalom, de a táncházakkal nemcsak a néptáncosokat szeretnénk megszólítani, hanem a család apraját-nagyját egyaránt, akik a tánc mellett kézműves-foglalkozásokon is részt vehetnek. Az ilyen jellegű összejövetelek a közösséget erősítik, amihez a Csoóri Sándor Alap is jelentősen hozzájárul. Az alapnál második alkalommal pályáztunk sikerrel. Népzeneoktatásra 600 ezer forintos támogatást nyertünk, az egyesületben működő Csermely zenekar működésére 500 ezer forintot kaptunk, továbbá a tevékenységek közül táncházak szervezésére pályáztunk, itt szintén 600 ezer forinttal támogatnak minket – mondta Cseszák Balázs.

Az óbecsei Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ 2016-ban kezdte meg tevékenységét azzal a céllal, hogy kulturális programokat szervezzenek nemcsak Óbecsén, hanem más vajdasági településeken is.

– Fő tevékenységünk a népzeneoktatás, valamint a fesztiválok, rendezvények, táborok, népmese- és kézművesműhelyek szervezése, emellett a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság partnereként több éve oktató jellegű óvodai, iskolai foglalkozásokat is sikerrel valósítunk meg. Egyesületünk a környékbeli egyesületek munkáját is segíti, többek között pályázatok megírásával, lebonyolításával – tette hozzá Cseszák Balázs.

A Csoóri Sándor Alap eddigi támogatásának köszönhetően sikeresen bővítették a Csermely zenekar hangszerkészletét. A zenekar gyermekzenekarként alakult hat évvel ezelőtt, napjainkban azonban már ifjúsági zenekarként az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben működő tánccsoportokat kíséri a rendezvényeken. Emellett az óbecsei egyesület különféle hangszereket, többek között citerákat, tamburákat és vonós hangszereket is vásárolt az anyaországi támogatás jóvoltából, aminek köszönhetően további lehetőségek nyíltak a népzeneoktatásra.

– A népzeneoktatás három évvel ezelőtt indult meg az egyesületben. Micsik Béla citeraoktató és -készítő foglalkozik a citerásokkal, Cseszák Zsombor pedig a vonósokkal és a cimbalmosokkal. A népmeseműhely Nagy Abonyi Szabolcs foglalkozásvezetőnek köszönhetően valósul meg – magyarázta Cseszák Balázs.

Az anyaországi alap a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület három pályázatára is jelentős összeget hagyott jóvá. Az egyesület tagjai 600 ezer forintot népzeneoktatásra költhetnek, míg a Csalogató táncegyüttes munkáját 1,8 millió forinttal támogatja az alap. Ebből félmilliót táncházakra, 1,3 millió forintot pedig ruhatárbővítésre, továbbá oktatók és kísérő zenekarok tiszteletdíjára fordíthatnak. A támogatásnak köszönhetően az idén a bánáti településen a népzeneoktatás és a táncházak mellett méltóképpen megünnepelhetik majd az egyesület fennállásának harmincadik, valamint a három csoport közül a legidősebbeket felölelő Csalogató táncegyüttes sikeres működésének huszadik évfordulóját. Az ünnepi műsort, amelyet majd az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör táncosai is színesebbé tesznek, őszre tervezik. Nem ez lesz az első közös fellépés, hiszen az eredményes együttműködésnek köszönhetően a bácskai és a bánáti település hagyományőrzői az elmúlt években már számos közös rendezvényt szerveztek.

A két egyesület a tervek szerint a jövőben is pályáz majd a Csoóri Sándor Alapnál, hiszen a cél a további sikeres működés mellett olyan generációk kinevelése, amelyek nem hagyják megszakadni a hagyományt, illetve tovább foglalkoznak majd a népművészettel – fogalmazott Cseszák Balázs.