2022. augusztus 15., hétfő

Öt ország részvételével új csendes-óceáni csoport jött létre

Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.

Az erről szóló közlemény szerint az öt ország egy átfogó informális mechanizmust indított el Partners in the Blue Pacific(PBP) néven a csendes-óceáni prioritások hatékonyabb és eredményesebb támogatása érdekében.

„Ez az új kezdeményezés a régió iránt régóta fennálló elkötelezettségünkre épít. Egyek vagyunk abban az elhatározásunkban, hogy a szuverenitás, az átláthatóság, az elszámoltathatóság elveinek megfelelően, valamint a csendes-óceáni államok irányítása mellett támogatjuk a régiót" – áll a közleményben.

Az új partnerséget azután jelentették be, hogy ismertté vált: a Csendes-óceáni szigetek fórumának titkársága idén le akarja mondani a fórum vezetőinek hagyományos találkozóját a 21 országot tömörítő szervezet partnereivel, köztük az Egyesült Királysággal, az EU-val, Indiával, Kínával, az Egyesült Államokkal és Japánnal.

Ezt azzal indokolták, hogy „a kulcsfontosságú hazai kérdésekre kívánnak összpontosítani, és hogy elkerüljék a geostratégiai feszültségeket, valamint a befolyásos szereplők nyomását".

A Fidzsi-szigetek fővárosában, Suván, július közepére tervezett találkozójukon a vezetők egyebek között megvitatják a Salamon-szigetek és Kína között májusában aláírt biztonsági paktumot.

Ausztrália és az Egyesült Államok hatóságai korábban arra figyelmeztették a Salamon-szigetek kormányát, hogy keményen reagálnak, ha Kína a biztonsági együttműködésről szóló megállapodással összhangban kínai katonai létesítményeket telepít az ország területén. amire Peking úgy reagált, hogy nincsenek ilyen tervei.