2024. március 28., csütörtök

A vita levét a polgárok isszák meg

Az Albánok Völgye Koalíció a Szerbiai Szocialista Pártot, utóbbi viszont az albán kisebbséget okolja a Veliki Trnovac-i választások elhalasztása miatt

Amíg a Veliki Trnovac egyik szavazóhelyén a polgárok már negyedszer készültek az urnák elé járulni, a leginkább érintett felek egymást okolják azért, hogy végül elmaradt a csütörtökre kitűzött szavazás, illetve hogy újabb időpontot tűznek ki a választásokra. Shaip Kamberi, a Demokratikus Fellépésért Párt elnöke, az Albánok Völgye Koalíció lista vezetője a Szerbiai Szocialista Párt képviselőinek provokációjával magyarázta a történteket, mondván, a jelenlegi hatalom nem kíván albán képviseletet a köztársasági képviselőházban. Đorđe Milićević, az SZSZP parlamenti képviselői csoportjának vezetője szerint először az albán kisebbségnek kell megegyeznie abban, hogy kit és mit támogat.

Shaip Kamberi, a JUGpress hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a Muharem Kadriu Általános Iskolában azért nem tartották meg a szavazást, mert az SZSZP tagjai provokálni kezdték a helyi választási bizottság tagjait. Szavai szerint senki nem fenyegetőzhet azzal a legnagyobb szerbiai albán faluban, hogy mindenkit letartóztatnak, ahogy azt Veljko Odalović, az SZSZP magas beosztásban levő tagja tette. Kamberi szerint az SZSZP szándékosan akadályozta meg a választások megtartását. Mint mondta, a bombariadóval (ami 10 órakor érkezett, a választóhelyeket viszont már 7-kor meg kellett volna nyitni) csak a fenyegetőzést kívánták elkendőzni.

Elmondta, sértegetésekből már a múltkor sem volt hiány, akkor az SZSZP tagjai, akik nem bujanovaciak, vadembereknek nevezték az albánokat. Akkor nem akartak ennek nagy visszahangot adni, de most nem akartak hallgatni. Kiemelte, Veliki Trnovacban a polgárok maguk fognak dönteni, és nem külső nyomásra.

Ezzel szemben Đorđe Milićević pénteken amondó volt, az erőszak, a fenyegetés és az arrogancia soha nem volt és nem is lesz a Szerbiai Szocialista Párt sajátja, és mindenki, aki bűncselekményt követett el, büntetést érdemel, nemzetiségtől függetlenül – közölte a FoNet hírügynökség. A szocialista politikus írásos nyilatkozatában rámutatott, erőszakkal és nyomásra nem lehet parlamenti mándátumot szerezni, csakis demokratikus és igazságos választásokon keresztül.

Szavai szerint, hogy az adott Veliki Trnovac-i szavazóhelyen valami nincs rendben, az is igazolja, hogy már többedik alkalommal szervezik meg a voksolást. Feltette a kérdést, hogy csütörtökön a választási bizottság tagjai miért nem engedték meg, hogy a nem albán bizottsági tagok átnézzék a választási listát.

– Értem én, hogy közeledik a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak választása, illetve azt is, hogy az albánoknak fontos, hogy mandátumhoz jussanak a képviselőházban, de önöknek, uraim, mindenekelőtt maguk között kell megállapodniuk, hogy kit és mit támogatnak – írta Milićević.

Raša Nedeljkov, a CRTA megfigyelő misszió igazgatója a Beta hírügynökségnek rámutatott, hogy a Veliki Trnovac-i szavazóhelyen a választásokat korlátlanul meg lehet ismételni. Az, hogy ötödször szervezik meg a voksolást, azt mutatja, hogy nem a választási folyamatok okoznak gondot, hanem politikai problémáról van szó.

– A választási törvény által a választójog védelmét biztosító előírásokat most politikai nyomásgyakorlásra használják fel – mutatott rá a CRTA igazgatója, majd elmagyarázva a törvény adta lehetőségeket hozzáfűzte: – Ha a politikai érdek azt mutatja, és az egyik szereplő fellebbez a döntések ellen, akkor az egész folyamat lelassul, mert az új törvény szerint most három szinten dől el a megismételt választás, és mindhárom szinten panaszt lehet benyújtani. Vagyis a panaszra a megoldás egy szavazóhelyen akár egy hónapig is eltart – mondta Nedeljkov.