2022. augusztus 13., szombat

A megmaradást szolgálja

Potápi Árpád János szerint a Sapientia a szülőföldön boldogulásra sarkallja a magyarságot

Potápi Árpád János szerint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) legnagyobb sikere az, hogy eredményei révén az erdélyi magyarság megmaradását szolgálja, arra sarkallja az ottani magyarokat, hogy boldogulásukat szülőföldjükön keressék. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton beszélt erről Marosvásárhelyen, a Sapientia EMTE tanévzáró ünnepségén, a tanintézmény 21. tanéve végzős évfolyamának ballagásán. A politikus gratulált az egyetem tanárainak és hallgatóinak ahhoz, hogy a Sapientia megkapta a román felsőoktatási minőségbiztosítási ügynökség (ARACIS) legmagasabb szakmai besorolását: a kiemelt bizalmi minősítést. Azt ígérte, Magyarország kormánya a továbbiakban is hozzájárul mind a nagyobb építkezések, mind a működés forrásainak biztosításához.

Potápi Árpád János rámutatott: az idézettség, a tudományos fokozatok, az elnyert díjak számszerűsíthetők, de ugyanilyen fontos az egyetem működésének nehezebben mérhető hozadéka. „Ha a Sapientia közössége megmarad a szülőföldjén, akkor feltételezhető, hogy megtalálták itt számításukat, boldogok és elégedettek azzal, amit Erdély ma nyújtani tud. Fontos mutatója lesz ennek az idei népszámlálás eredménye is” – jelentette ki a nemzetpolitikai államtitkár, aki szerint a cenzus nemzetiségi, anyanyelvi és felekezeti adataiból következtetni lehet majd arra, mennyire elégedett szülőföldjén az erdélyi, partiumi, bánsági magyarság.
Megállapította: a több mint két évtizede alapított EMTE működése egy emberöltőhöz közeledik, ami számvetésre és további célok kitűzésére késztet. „Legyen a célunk a szülőföldjén sikeres, boldog és elégedett magyarság. Magyarország kormánya részéről a szülőföldön való megmaradást egy erős intézményrendszer kiépítésével tudjuk támogatni. Ez a bölcsődétől, óvodától az egyetemig segíti azt, hogy az új nemzedék anyanyelvű közegben nőhessen fel, ismerhesse meg a kultúráját és szerezhessen versenyképes tudást” – mondta a nemzetpolitikai államtitkár, aki ugyanakkor arra biztatta a végzősöket, ismerjék meg szülőföldjüknek azon szépségeit, amelyek minden magyart Erdélybe vonzanak.
Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora arról beszélt, hogy az elért szakmai minősítés kötelezettség is, egy olyan szint, amelyet most már meg kell tartania az egyetemnek ahhoz, hogy aulája évtizedek múlva is tele legyen hallgatókkal. Kifejtette: az erdélyi magyarságra összpontosító intézményként a Sapientia regionális egyetem, ezt azonban szakmai, tudományos, kutatási tekintetben nem engedheti meg magának, hiszen teljesítményét mindig a romániai és az európai egyetemekkel fogják összemérni.
Kató Béla erdélyi református püspök, az egyetemet létrehozó Sapientia Alapítvány elnöke az ünnepségen elmondta: az alapítók – az erdélyi magyar történelmi egyházak – célja az volt, hogy szülőföldjén biztosítsanak teljes körű anyanyelvű felsőoktatást az erdélyi magyarságnak, olyan, Európában is elismert magyar értelmiséget képezzenek, amely meg tudja teremteni a régió gazdasági, kulturális közösségi életét. Vállalt feladata teljesítéséhez a Sapientia folyamatosan és programszerűen mindig megkapta a magyar kormánytól azt, amire szüksége volt – mutatott rá az alapítvány elnöke.
A Sapientia EMTE-t és a vele partnerségben működő nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemet (PKE) évente 4,5 milliárd forinttal támogatja a magyar állam. A 2001-ben alapított intézményben jelenleg 2245 diák tanul 32 alap- és 12 mesterszakon, a következő tanévtől pedig újabb mesterszak bővül az oktatási kínálat. 

A magyar kormány támogatásával sikerült a bölcsődétől az egyetemi szintig terjedő teljes magyar oktatási struktúrát kialakítani Erdélyben, mutatott rá Potápi Árpád János szombaton, miután Nyárádszeredában felavatták a római katolikus óvodai napközi otthont. Az MTI-nek telefonon nyilatkozó nemzetpolitikai államtitkár felidézte: nyárádszeredai köszöntő beszédében arra utalt, hogy az óvodaavatással egy időben tartották Marosváráshelyen a 22 éve alapított, magyar állami támogatással működő Sapientia egyetem tanévzáró ünnepségét. Megállapította: a negyedik üteménél tartó Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak köszönhetően sikerült immár egy teljes magyar oktatási struktúrát kialakítani és megerősíteni Erdélyben. Hozzátette: a Nemzetpolitikai Államtitkárság által öt és fél éve indított óvodafejlesztési program révén megvalósult beruházások (felújítások és új épületek) száma az ezret közelíti a Kárpát-medencében. Erdélyben 103 új óvoda épült és 376 újult meg a program keretében mintegy 33 milliárd forintból.

A nyárádszeredai római katolikus templomkertben 205 millió forintos magyar állami támogatással megépült, szombaton felavatott Márton Áron Ház alapkövét 2019 februárjában tették le. Az ingatlanban két foglalkoztató szoba, két hálóterem, orvosi szoba, konyha és vizesblokk kialakítása révén teremtettek korszerű feltételeket az óvodások nevelésére és ellátására. Szintén a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében épült meg Nyárádszeredában a református bölcsőde, amelyet tavaly adtak át.