2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT – Vučić: Összetett a helyzet

Aleksandar Vučić államfő ma délelőtt fogadta a Fiat munkásainak képviselőit.

Az államfő a találkozót követően tartott sajtótájékoztató elején a Fiat munkásaival kapcsolatos helyzetről beszélt, majd kitért az ukrajnai helyzetre is.

– Természetesen bonyolult a helyzet, de úgy gondolom, közel vagyunk a megegyezéshez, hagyjuk, hogy ők beszéljenek a részletekről – mondta sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić államfő, miután fogadta a Fiat dolgozóinak képviselőit.

– Továbbra is együttműködünk a Stellantisszal, hogy a következő napokban teljesíteni tudjuk a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeink egy részét – tette hozzá.

Kiemelte, mint minden megállapodás esetén, itt is kompromisszumokat kell kötni.

– Úgy gondolom, sokat és nagy lépést tettünk előre, és teljesítettük követeléseik nagy részét, ezért arra számítok, hogy sikeresen lezárjuk a tárgyalásokat – hagsúlyozta az államfő.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, szerdán felfüggesztették tiltakozásukat, azzal együtt pedig az autóút lezárását is a Fiat dolgozói, miután ígéretet kaptak arra, hogy az államfő ma délelőtt fogadja őket.

Az államfő bejelentette továbbá, hogy 200 ezer nyugdíjas, munkanélküli, egyetemi hallagtó, illetve olyan munkavállaló, akinek fizetése nem éri el a 70 ezer dinárt, jogosult a 15 ezer dináros hazai üdülési utalványra.

Ami a földgázzal kapcsolatos helyzetet illeti, jó híreket közölt az államfő. Mint mondta, az ország szükségleteinekk 62 százalékát biztosító Gazprommal kötött szerződés mellett Magyarországgal is megállapodás született a gáztárolásról.

A következő két hónapban 147 millió köbméter gázzal töltjük meg a magyarországi tározót – tette hozzá. Szeptember 15-ig 400 millió köbméter gáz lesz tartalékban, úgy gondoljuk, hogy október 15-re több mint 500 millió köbméter gázunk lehet, talán több is, emelte ki.