2024. április 25., csütörtök

Beethoven szimfóniái a béke jegyében

A klasszikus zene világában is egyedülállónak számító koncertre június 26-án várják az érdeklődőket, a Beethoven-maraton ciklus keretében. Az eseménycsokor során Beethoven mind a kilenc szimfóniáját hallhatjuk, a Belgrádi és a Dortmundi Filharmonikusok több mint kétszáz előadóművésze fogja eljátszani ezeket.

A karmester Gabriel Feltz, aki egyben a Beethoven-maraton rendezvény szerzője is. Az eseményt a Szlovák Filharmonikusok kórusa, valamint négy szólista, Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Young Woo Kim és Robert Bork fogja emelkedettebbé tenni. Nemanja Milenković, az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap igazgatója elmondta, hogy a szóban forgó koncert egy olyan vállalkozás, ami az egész világ figyelmét kiérdemli és felejthetetlen élményt fog nyújtani a közönségnek!

– A koncert új színvonalat képvisel, egy olyan rendezvényről beszélünk, amit már régóta tervezünk és ami műsorilag, rendezésileg és művészileg is rendkívül igényes. Számunkra a legfontosabb az, hogy új közönséget vonzunk, amelynek köszönhetően minden egyes koncert telt házassá válhat. Hiszem, hogy a kultúra valóban életformává alakulhat városunkban is – mondta Milenković.

A Belgrádi és a Dortmundi Filharmonikusok közös munkájának és együttműködésének köszönhetően a koncertet a múlt vasárnap mutatták be a dortmundi közönségnek. Az újvidéki fellépés az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatának talán legjelentősebb projektjének megvalósulása lesz.

Beethoven nyolc szimfóniáját a város első koncerttermében, a limáni zeneiskolában fogják előadni, mégpedig a következő beosztás szerint: vasárnap 10 órakor az 1. és a 2. számú szimfóniát játssza el a Dortmundi Filharmonikusok Zenekara, majd 12.30-kor a Belgrádi Filharmonikusok előadásában a 3. és a 4. számú szimfónia csendül fel. 15 órakor ismét a Dortmundi Filharmonikusok előadásában az 5. és a 6. szimfóniát hallgathatjuk meg, majd végezetül 17.30-kor a 7. és a 8. szimfónia kerül műsorra a Belgrádi Filharmonikusok tolmácsolásában. A Beethoven-maraton jelképesen 20.22-kor fogja elérni csúcspontját, amikor a szabad ég alatt, a Péterváradi várban játsszák Európa tiszteletére a 9. szimfóniát, vagyis ismertebb nevén az Örömódát. Beethoven zeneművei és különösen a Friedrich Schiller német költő szövegére komponált Örömóda az emberiség egységét szimbolizálja. Az Európai Unió himnuszaként összekapcsolja az ókontinens népeit. A világhírű, német zeneszerző művei a békét, de az egységet is szimbolizálják, ugyanis a történelemben először „erősítettek” meg egy szimfóniát szólistákkal és kórussal is. A Beethoven-maraton a Béke Vára című programelképzelés részét képezi az Európa Kulturális Fővárosa cím köré épített platformon, a béke kultúráját hirdeti.

Beethoven kilencedik szimfóniájának bemutatása miatt ideiglenesen megváltozik a közlekedési rend a Preradović utcában, a Lovoturs étterem környékén, korlátozzák az átjárást a felső platótól kezdődően a Kamenicai útig, a gépjárműforgalmat a koncert szervezői fogják irányítani.

Belépőket minden koncertre külön lehet/lehetett megvásárolni a gigstix.com oldalán és elárusítóhelyein. Egy koncertre az első száz belépőjegy ára 1700 dinár, míg a 3+1 csomag, vagyis egy ingyenjegy a három megvásároltért, mindegyik koncertre külön érvényes.