2024. március 28., csütörtök

Új lehetőség a gyerekeknek

Kishegyes községben tart bemutatókat a Vajdasági Birkózóakadémia

Kishegyes község gyerekei nem mindennapi bemutatót láthattak, láthatnak a napokban. A magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémia ifjú sportolói és edzői szerdán Bácsfeketehegyen, csütörtökön Kishegyesen, ma pedig Szeghegyen tartanak bemutató jellegű edzést. A bácsfeketehegyi bemutatón Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, hogy ősztől ingyenes birkózási lehetőség várja a gyerekeket.

A bemutató kapcsán Bálint Zoltán, az akadémia ügyvezetője arról számolt be lapunknak, hogy a sportág népszerűsítése alapfeladataik közé tartozik.

– Az alapprogramunkba beletartozik, hogy minél több helyen lehetővé tegyük, hogy birkózással foglalkozzanak a fiatalok. A birkózás a vajdasági magyarság körében az egyik legsikeresebb sportág. Úgy gondoljuk, hogy ha Zentán, Magyarkanizsán és Szabadkán vannak olyan tehetséges fiatalok, akik világversenyeken érmet szereznek, akkor valószínűleg Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és más településeken is vannak. Épp ezért jövőre további helységeket szeretnénk megcélozni, többek között Topolyát, Csantavért stb. Az első birkózóiskola, amit sikerült megalakítanunk, az az akadémia martonosi szakosztálya, ahol már több mint három hónapja folynak az edzések, és meglepetésünkre 30 gyerek jelentkezett. Többségük rendszeresen jár edzésekre, és a múlt hétvégén egy versenyen is részt vehettek – mondta el az ügyvezető, majd arról is szólt, hogy céljuk, hogy a magyarlakta településeken meghonosítsák a birkózást. Kishegyes és környéke már bír bizonyos hagyományokkal, és ha egykoron felemelkedhetett ez a sport, akkor most is van erre lehetőség. Épp ezért bemutatókkal új tagokat próbálnak toborozni – fogalmazott Bálint.

– Bemutatóink arra szolgálnak, hogy a gyerekek és szüleik megismerkedjenek ezzel a sportággal. A bemutatót tartó fiatalok között országos bajnokok vannak, valamint fiúk, lányok egyaránt. Ez a sport az elmúlt 30 évben kinyitotta a kapuit a nők előtt is, és külön szakágként működik a női birkózás. Van mit tennünk, mert ez az a terület, ahol a leggyorsabban lehet előrehaladást elérni. Büszkeséggel tölt el, hogy a legsikeresebb szerbiai női birkózó a magyarkanizsai Fábián Anna, aki nemzetközi versenyeken ért el komoly eredményeket – fogalmazott Bálint.

Látványos bemutató edzést tartott a birkózóakadémia (Lakatos János felvétele)

Látványos bemutató edzést tartott a birkózóakadémia (Lakatos János felvétele)

A bemutatók tehát tagtoborzó jellegűek, és ha lesz elég jelentkező, akkor az akadémia bizonyos anyagi hátteret fog biztosítani az itt folyó munkához. Pl. birkózószőnyeget adnak, birkózócipőket, mezeket stb. – mondta el az ügyvezető, majd hozzáfűzte, bízik benne, hogy a költségvetési hátterük stabil marad. A birkózás Magyarországon bekerült a nemzeti akadémiai sportok közé, így a magyar állam négyéves fejlesztési és üzemeltetési projektumokat pénzel.

A birkózni vágyó gyerekek toborzása mellett az akadémia helyi szakemberekkel szeretné megoldani az edzők személyét – tudtuk meg Bálinttól.

– Az itteni testnevelő tanárokból szeretnék birkózóedzőt faragni, tehát ez egy párhuzamos munka lesz. Akik hajlandók ezt vállalni, azokat szakmailag továbbképezzük, hiszen az alapképzettségük már megvan hozzá. Emellett időről időre az akadémia egy-egy edzője ki fog látogatni ezekbe a közösségekbe, és így próbáljuk a szakmai színvonalat még jobban növelni az újonnan létesült egyesületekben – mondta az ügyvezető.