2024. április 24., szerda

Buborékban a diákok

A törökfalui általános iskolának buborékfoci-készletet adományozott egy anyaországi vállalkozás

Az adai és a törökfalui diákok részvételével csütörtökön buborékfoci- és szumómérkőzéseket rendeztek Törökfaluban, a Cseh Károly Általános Iskola helyi iskolarészlegében. Göblös Péter, a törökfalui iskola osztálytanítója elmondta, hogy a focimeccseket a tornateremben, a szumóösszecsapásokat szabadtéren, gyepen bonyolították le a buborékfoci-készlettel, amelyet a budapesti Futballon cégtől kaptak ajándékba.

– A buborékfoci fejleszti a gyerekek mozgáskoordinációját, mert meg kell tartaniuk az egyensúlyt, ami így sokkal nehezebb, mert a testükhöz van szorítva a kezük. Ügyesebbek lesznek, mert nem egyszerű egy ilyen eszközzel futkározni, talán még egy kicsit növeli az erőnlétüket is. Mindenekelőtt a buborékfoci érdekes, szórakoztató és nagy élmény a gyerekeknek – magyarázta Göblös Péter. Az osztálytanító elmondta, hogy idén januárba ajánlotta fel a törökfalui iskolának a huszonhat, felnőtt- és gyerekméretű buborékfociból álló készletet a budapesti cég, amellyel öt éve vették fel a kapcsolatot.

– A törökfalui nyolcosztályos iskola 2017 nyarán ünnepelte húszéves fennállását. Az évforduló alkalmából nagyobb ünnepséget szerveztünk, és arra gondoltunk, hogy jó lenne valami különlegességet is bemutatni. Ekkor találtuk meg a budapesti Futballon céget, amelyet Újfalusi Olivér és testvére vezetnek. Rákérdeztünk, eljönnének-e Vajdaságba. Nagyon szívesen elvállalták a feladatot, természetesen fizettünk nekik a szolgáltatásért. Két napot voltak Törökfaluban, ahol megvendégeltük őket, szállást kaptak. Nagyon jó buli kerekedett a buborékfocinak köszönhetően – mesélte Göblös Péter. – A buborékfoci egy olyan eszköz, amit felfújunk, majd az ember magára húzza. Van benne két vállpánt, mintha egy iskolatáskát vennénk a hátunkra, van egy kapaszkodó, és a kezünk a testünkhöz van szorítva, ezáltal persze egy kicsit nehezebb megtartani az egyensúlyunkat. Az a lényege, hogy így kell focizni, nagyon könnyen fel tudja az ember borítani a másikat, de semmi baja nem történhet, mivel ez a buborék megvédi az ütésektől. Terveztünk egy kis bajnokságot, felnőttek és gyerekek játszhattak és próbálhatták ki. Nagyon nagy élmény volt mindenkinek. Viszont nemcsak számunkra volt nagy élmény, hanem a cégtulajdonosoknak, akik azt mondták, hogy nagyon jól érezték magukat Törökfaluban. Az idén januárban Újfalusi Olivér megkeresett engem, hogy cserélik le a meglévő buborékokat. Ugyanis ez egy bizonyos idő után elkezd elszíneződni, nem lehet annyira átlátni rajta, és üzleti célokra nem lehet használni. Ezért arra gondoltak, hogy nekünk adnák a készletet, hogy használjuk az iskolában, és játsszunk vele, hiszen arra még tökéletes. Nagyon megörültünk ennek a lehetőségnek, annyi volt a kérés a részükről, hogy szervezzük meg a ballonok elszállítását Budapestről. A gyerekek között kis gyűjtést szerveztünk, összedobtuk a pénzt, és sikerült elhoznunk a ballonokat. A buborékfocit kipróbáltuk már tornaórán a tornateremben. Felfújtunk hat darabot, és háromfős csapatokban játszottak egymás ellen a gyerekek, akik nagyon élvezték. Minden osztály kipróbálta már a törökfalui iskolában. Az elkövetkezőkben tervezünk más programokat is, hogy ne csak a diákok, hanem a falu lakossága is kipróbálhassa. Többféle méretben van buborék, van gyerekeknek és felnőtteknek is. Bár elég masszív gumiból készült, de vigyázni kell, hogy ne szúródjon ki, ezért arra kell ügyelni, hogy olyan pályát alakítsunk ki, ahol nem történhet ilyen baleset – nyilatkozta az osztálytanító.