2024. április 26., péntek
FOCIMIX

A FIFA felülvizsgálja a transzneműszabályokat

Több más világszervezethez hasonlóan a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is felülvizsgálja a transzneműekre vonatkozó szabályait. A FIFA egyik szóvivője jelentette be, hogy zajlanak a szakértői egyeztetések, melyek során a Nemzetközi Olimpiai Bizottság novemberben megjelent, erre vonatkozó tanulmányát is figyelembe veszik. „Orvosi, jogi és tudományos szempontból is körüljárjuk a témát” – tette hozzá a FIFA illetékese.

A vízi sportokat tömörítő szövetség, a FINA vasárnap Budapesten jelentette be, hogy transznemű versenyzők nem indulhatnak női szakágakban, majd a rögbit irányító IRL is hasonlóan döntött. A kerékpársportot összefogó UCI a múlt héten az addiginál alacsonyabb tesztoszteronszintet határozott meg részvételi feltételként. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe közölte, van esély arra, hogy követik a FINA politikáját, erről az év folyamán a WA tanácsa dönt majd.

Felfüggesztett börtönbüntetés Eto’ónak

Egy év és tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és 1,8 millió euró befizetésére kötelezte az illetékes spanyol bíróság Samuel Eto’ót, a kameruniak korábbi sztárját, amiért spanyolországi légióskodása idején adócsalást követett el. A Barcelona egykori ásza 3,9 millió euróval maradt adósa az államkincstárnak 2006 és 2009 között. A most 41 éves exlabdarúgó beismerte vétkességét, így úszhatta meg a börtönt, jóllehet az ügyészség négy év és hat hónap végrehajtandó büntetés kiszabását kérte. A Bajnokok Ligája-győztes csatár azzal mentegette magát, hogy vakon megbízott ügynökében, aki egy év felfüggesztett börtönbüntetést és 905 ezer eurós pénzbüntetést kapott.

Eto’o 2019-ben vonult vissza, utolsó klubja a Qatar SC volt, előtte több spanyol, olasz, angol és török élcsapatban játszott, számos bajnoki és kupaelsőség részese volt, a BL-t kétszer nyerte meg, és klubvilágbajnoki címet is szerzett. A kameruni válogatottban 118 mérkőzésen 56 alkalommal volt eredményes, a nemzeti együttessel kétszer diadalmaskodott az Afrikai Nemzetek Kupájában. Négyszer választották meg az év afrikai játékosának. Tavaly decemberben a Kameruni Labdarúgó-szövetség elnöke lett.

Giggs lemondott posztjáról

Lemondott a walesi válogatott szövetségi kapitányi posztjáról Ryan Giggs. A sajtó információjával kapcsolatosan a walesi szövetség nem kívánt nyilatkozni. A Manchester United korábbi sztárja 2018 januárjában vette át a walesiek irányítását, de családon belüli erőszak gyanúja miatt bírósági eljárás folyik ellene, és ténylegesen 2020 novembere óta már nem ő vezeti az együttest. A tavalyra halasztott Európa-bajnokságon Robert Page helyettesítette őt, akinek vezetésével Wales idén 64 év után jutott ki ismét a vb-re. A november 21-én kezdődő katari tornán a B csoportban szerepel Anglia, az Egyesült Államok, valamint Irán társaságában.

A 48 éves Giggst többek között párkapcsolati erőszakkal, testi sértéssel, zaklatással és kényszerítéssel vádolják, amit a 2017. december 1. és 2020. november 2. közötti időszakban követett el a barátnőjével, Kate Greville-lel szemben. Giggst 2020. november 1-jén vették őrizetbe, amikor a vádirat szerint ismét bántalmazta élettársát – akinek sérülését a helyszínen ellátták –, illetve annak lánytestvérét, Emma Greville-t. Giggs tagadta a vádakat. Legközelebb augusztus 8-án folytatódik az ügye a manchesteri bíróságon.

Veretlenül zártak Porečben a magyarok

A magyar férfi futsalválogatott két-két győzelemmel és döntetlennel zárta a poreči nemzetközi felkészülési tornát. Turzó József együttese Montenegró 5:1-es és Lengyelország 5:3-as legyőzése után a horvátokkal 1:1-es, a bosnyákokkal pedig 3:3-as döntetlent játszott. A magyarok így második helyen zárták a viadalt, a gólkirályi címen Tatai József és Dróth Zoltán osztozott négy-négy találattal.

„Tíz mérkőzést játszottunk ebben az idényben, ebből hetet Eb-résztvevő riválissal szemben, és csupán egyszer szenvedtünk vereséget. Taktikailag, csapategységben, mentalitásban is előrébb tartunk, mint a járvány miatti leállás előtt, de nemcsak az eredmények, hanem a mutatott teljesítmény is jelentős előrelépést mutat” – fogalmazott a szakvezető.