2024. április 25., csütörtök
EU-CSÚCS

Európára nehéz tél vár

„Ha a nyáron nem készülünk közösen a télre, nagy a veszélye annak, hogy a télen komoly problémákkal kell szembenéznünk" – fogalmazott Alexander De Croo belga kormányfő pénteken, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozójára érkezve. Emlékeztetett arra, hogy vannak EU-tagországok, amelyek már intézkednek a gázhiány elkerülésére, hatékonyan azonban csak a közös cselekvés útján lehetséges kilábalni a nehéz időszakból.
Fel kell készülni az Európába irányuló orosz gázszállítások további zavaraira, ezért az Európai Bizottság közös európai keresletcsökkentési terven dolgozik, amelyet a testület júliusban mutat be a tagállami vezetőknek – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós tagállamok vezetőinek pénteken tanácskozását követő sajtótájékoztatón. Az EU nem térhet vissza az olcsó fosszilis tüzelőanyagokhoz, ezért kiszolgáltatott helyzetben lévő családok és vállalkozások számára nyújtott átmeneti és célzott segítség mellett elengedhetetlen, hogy a tagállamok felkészüljenek az alkalmazkodásra az új körülményekhez – hangsúlyozta Von der Leyen.
Olaf Scholz német kancellár szerint a kiutat Európa energiafüggetlenségének biztosítása, a gazdasági szerkezet fejlesztése, a gazdaságosabb, szén-dioxid-kibocsátástól mentes rendszerek, valamint az energiahordozók új szállítási útvonalainak kiépítése jelentheti.