2024. április 20., szombat

Jó minőségű a kenyérgabona

Tárolásra veszik át a malmok, felvásárlási ára a jövő hétre várható – Még nem tudni, mit kezdenek a rossz minőségű árpával

A csapadékszegény tavasz nem kedvezett a gabonaféléknek, a szokásosnál hamarabb értek be a kalászok, ami egyben azt is jelenti, hogy nem várható rekordtermés kenyérgabonából. A napokban a Tiszavidéken is megkezdték a búza betakarítását, az első terméseredmények azonban igencsak tarka képet festenek a hozamokról. A zentai Žitopromet silóiban folyamatos a búza átvétele, egyelőre tárolásra veszik át a termelőktől a gabonát, a felvásárlási ár kialakulása a jövő hétre várható.

Mint Predrag Đurović, a Žitopromet igazgatója elmondta, az első beérkezett kenyérgabona-szállítmányok minősége minden tekintetben jó. A szárazság miatt a szemtermés nedvességtartalma 13 százalék alatt mozog, nem lesz szükség szárítására. A búza hektólitersúlya 78 gramm felett alakul. A búzával bevetett területek nagysága és a várható jó közepes termés alapján a Žitoprometben bíznak abban, hogy az idén is sikerül annyi kenyérgabonát felvásárolni, amennyi elegendő lesz a malom, a tésztagyár és a pékség folyamatos üzemeltetéséhez a következő egyéves termelési ciklusban.

A hét elején megkezdődött a búza betakarítása (Gergely Árpád felvétele)

A hét elején megkezdődött a búza betakarítása (Gergely Árpád felvétele)

Ami az árpát illeti, igencsak fő a termelők feje, ugyanis a learatott termés minősége nem érte el az elvárható szintet. Nincs meg a megfelelő hektolitersúlya, ami lényegében azt jelenti, hogy az idei termés minősége nagyon alacsony. Ezen oknál fogva több termelőtől át sem vették a betakarított termést, ugyanis még nem tudják, mit kezdenek ezzel a rosszabb minőségű árpával – nyilatkozta lapunknak Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének vezetője.