2024. április 25., csütörtök

Összefogással a környezetért

Kishegyes községben begyűjtötték a mérgező permetszeres flakonokat – A flakonok átadása anyagi haszonnal is járhat a gazdák számára

Vajdaság-szerte egyre több erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy a mérgező hulladék ne szerteszét heverjen útszélen, árokparton. A permetezéshez használt vegyszeres flakonok sok esetben veszélyes anyagokat is tartalmaznak, épp ezért fontos, hogy megfelelő helyen tárolják, majd átadják őket. Kishegyes község önkormányzata a Kishegyesi Termelői Klubbal és a Bácsfeketehegyi Gazdakörrel közösen megszervezte a flakonok begyűjtését és elszállítását. Oroszi Sándor, az önkormányzat mezőgazdasági osztályának vezetője elmondta lapunknak, hogy sikeresen lezajlott az akció.

– Tekintettel arra, hogy a permetszeres flakonok veszélyes hulladéknak minősülnek, az lenne a szabályos, hogy a gazdák összegyűjtik őket. Viszont ez számukra hulladék, ezért szeretnének minél előbb megszabadulni tőle. A gyakorlatban találkoztunk olyasmivel, hogy az üres permetszeres flakonok a szántóföldek végén, az árokparton vagy a Krivaja mellett vannak eldobálva. Van olyan is, aki otthon elégeti. Ezzel szennyezik a talajt, a vizet és a levegőt. Szerencsére, az utóbbi időben szervezett formában is leadhatják ezt a veszélyes hulladékot, megkímélve ezzel a környezetet. Kishegyesen az utóbbi időben a termelői klub szervezte meg ezt az akciót, és tavaly Bácsfeketehegyen is megszerveztük, de mivel csak egy napon át tartott, gyér volt az érdeklődés. Ezért az idén más formát adtunk az akciónak, és május 20-ától június 16-áig tartott. Ez idő alatt lehetett leadni a régi vágóhíd területén kihelyezett zöld konténerekbe, és ezt nemcsak a bácsfeketehegyi termelők, hanem a szeghegyiek is megtehették. Kishegyesen pedig három napig lehetett leadni a régi malom udvarában – mondta el Oroszi, majd arról is szólt, hogy idén 55 termelő vett részt az akcióban, amelynek során nagyjából egytonnányi flakon gyűlt össze. Ezt elszállította egy vállalat, amely ezek feldolgozásával foglalkozik.

Az idén egy újítást is bevezetett az önkormányzat az akció kapcsán, ami a termelők számára még csábítóbbá teszi – mondta el az osztályvezető.

– Ami fontos, hogy azok a mezőgazdasági termelők, akik átadták a flakonokat, kapni fognak egy bizonylatot erről. Ezt őrizzék meg, mert az önkormányzat az ősz során a mezőgazdaság termelők számára támogatási pályázatot fog kiírni, amely pontrendszer alapján működik majd. Akik rendelkeznek ezzel a bizonylattal, azok pluszpontokat kapnak, vagyis nagy előnyre tesznek szert azokkal szemben, akik nem adták át a flakonokat. Ezúton szeretném megköszönni az akcióban részt vevő termelők környezettudatosságát, remélem, a jövőben minél többen csatlakoznak – fogalmazott Oroszi.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy az akciót jövőre is meg fogják szervezni. Ha lehetőség nyílik rá, akkor két alkalommal is, egyet a nyár elején és egyet az őszi munkálatok befejeztével.