2024. április 23., kedd
FOCIMIX

Tizenkilenc év után távozik a Chelsea elnöke

Tizenkilenc év után június végén lemond a Premier League-ben legutóbb bronzérmes Chelsea elnöki posztjáról Bruce Buck. Az amerikai ügyvédet 2003-ban nevezték ki, amikor az orosz milliárdos, Roman Abramovics megvásárolta az egyesületet.

A Chelsea közleménye szerint Buck június 30. után tanácsadóként dolgozik tovább a klubnál. „Büszke vagyok rá, hogy nagy sikereket értünk el a pályán a Chelsea-vel, és pozitív lenyomatot hagytunk a közösségben. Ez a megfelelő időpont arra, hogy lemondjak az elnöki posztról, és az általunk felépített szilárd alapokat hagyjam itt az új tulajdonosi körnek” – mondta a londoni egyesület közleményében a 74 éves Bruce Buck, aki szerint a Chelsea jövőjét illetően meggyőző víziójuk van az új tulajdonosoknak, ennek megvalósításában tanácsadóként a szakmai stábbal, a játékosokkal és a szurkolókkal közösen kíván segíteni.

Abramovics az ukrajnai háború kitörése után, március 2-án jelentette be, hogy kényszerűségből megválik a csapattól. Ezek után a brit kormány komoly szankciókkal sújtotta a milliárdost, annak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ápolt állítólagos jó kapcsolatai miatt. Abramovics március elején minden pozícióját feladta a klubnál, amelyet május 30-ig ideiglenes testület irányított. Június 1-től az amerikai Todd Boehly vezette befektetői csoport lett az egyesület új tulajdonosa, az irányítás Boehly kezében összpontosul, a többségi tulajdonos pedig a kaliforniai Clearlake Capital nevű cég. A Chelsea csapatának Lőw Zsolt személyében magyar másodedzője van.

Július 6-án kezd a Fradi

Július 6-án és július 13-án játssza mérkőzéseit a Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában. Az európai szövetség honlapja szerint a kazah Tobol Kosztanaj elleni párharc első, idegenbeli meccse magyar idő szerint 16 órakor kezdődik majd, a visszavágóra pedig 20 órától kerül sor a Groupama Arénában.

Ha a magyar bajnok továbbjut, a második körben a szlovák Slovan Bratislava és a grúz Dinamo Batumi párharcának győztese vár rá. A főtáblára jutáshoz négy párharcot kell nyerni. Amennyiben a magyar bajnok kikap a Toboltól, átkerül a Konferencia Liga selejtezőjébe, amelynek második fordulójában az északmacedón Skupi és a gibraltári Lincoln Red Imps párharcának vesztese lesz az ellenfele.

Götze Frankfurtban folytatja

Az Európa-liga-bajnok Frankfurtnál folytathatja pályafutását Mario Götze. Német sajtóértesülések szerint a világbajnok futballista és a Bundesliga 11. helyezettje mindenben megállapodott egymással, és Götze már a gárda vezetőedzőjével, Oliver Glasnerrel is beszélt.

A 30 éves támadó jelenleg a PSV Eindhoven játékosa, a klubbal 2024-ig van szerződése, és a Kicker magazin úgy tudja, hogy a frankfurtiak 4 millió eurót fizetnek érte a hollandoknak. A 2014-es vb döntőjében a németek győztes gólját szerző Götze a diadal utáni években nem tudott kiemelkedő teljesítményt nyújtani sem a Bayernben, sem dortmundi Borussiában, melytől 2020-ban igazolt Hollandiába.

A Frankfurt az El-diadala révén a következő szezonban a BL csoportkörében szerepelhet.

Feljutott a Girona

A Girona feljutott a spanyol bajnokság élvonalába, miután a másodosztály rájátszásában megnyerte a feljutásért zajló döntős párharcot a Tenerifével szemben. A két együttes múlt szombaton Gironában gól nélküli döntetlent játszott, majd a vasárnapi visszavágón a Tenerife otthonában a katalán vendégcsapat az első félidő hajrájában vezetést szerzett. A hazaiak az 59. percben egyenlítettek ugyan, de alig telt el tíz perc, öngóllal ismét előnybe került a Girona. A vendéggárda aztán a 80. percben lőtt góllal növelte a különbséget, majd 3:1-re megnyerte a találkozót és így a párharcot is.

A Girona a hatodik helyen végzett a 2021/22-es bajnokságban, és legutóbb a 2018/19-es idényben szerepelt az élvonalban, ahová 2017-ben abszolút újoncként jutott be. A másodosztály küzdelmeit az Almería nyerte meg, mellette másodikként a Valladolid – a kétszeres világbajnok, kétszeres aranylabdás, a világ legjobbjának háromszor megválasztott brazil Ronaldo klubja – jutott fel a La Ligába, ahonnan a Granada, a Levante és az Alavés búcsúzott.