2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS

Alaphilippe otthon tér vissza

Két hónappal súlyos bukása után a vasárnapi francia bajnokságon tér vissza a kétszeres világbajnok Julian Alaphilippe. Csapata, a Quick-Step Alpha Vinyl jelentette be, hogy a 30 esztendős francia bringás újra versenyezni fog. Az elmúlt két világbajnokság mezőnyversenyében győztes Alaphilippe április végén a Liège–Bastogne–Liège klasszikus egynapos viadalon tömegbukásba keveredett hatvan kilométerrel a cél előtt, majd az út menti árokba, egy fa tövébe zuhant. A baleset következtében eltörött a lapockája és két bordája, utóbbiak átszúrták a tüdejét, emiatt traumás légmell alakult ki nála.

Alaphilippe a Tour de France legutóbbi három kiírásában egyaránt viselte az összetett éllovasát illető legendás sárga trikót. Még mindig kérdéses, hogy az öt nappal a francia bajnokság után, jövő pénteken Koppenhágából rajtoló háromhetes viadalon rajthoz áll-e.

Ide kapcsolódik, hogy Vas Kata Blanka megvédte címét a magyar női időfutam országos bajnokságán, amelyet a Debrecenhez közeli Bocskaikert határában rendeztek, derült, napsütéses és meleg időben. A kategóriából utolsóként az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes bringása vágott neki a 19 kilométeres távnak, amelyet 1 perc 5 másodperccel teljesített gyorsabban, mint a második legjobb időt tekerő Zsankó Petra. A tavalyi kiíráshoz hasonlóan harmadikként Jordán Dorka zárt.

Vas elmondta, kedden este érkezett Magyarországra magaslati edzőtáborból, nem is készült külön az időfutamra, csupán hazaérkezése után ment el átmozgatni az időfutambringáján. „Ezt a pályát különösebben nem szeretem, mert egyetlen kanyar van benne, amúgy egyenes és sík. Jobban szeretem, ha több a kanyar, és kicsit dombosabb” – fogalmazott. Elárulta: volt, hogy oldalról fújt a szél, amely amúgy is változékony volt. A meleg ugyanakkor nem zavarta, sőt, hidegnek érezte a még nagyobb hőségben tartott edzőtábort követően.

A pályát 44,51 km/h-s átlagsebességgel teljesítette, bő 20 másodperccel lassabban az elmúlt évnél. „A trikó megvan, ez a lényeg, nem lehetek elégedetlen” – fűzte hozzá a 20 esztendős Vas, aki sikerével változatlanul három szakág négy felnőtt magyar bajnoki trikóját őrzi egyszerre. Jelezte, a pénteki pannonhalmi mezőnyverseny útvonala több szintemelkedést tartalmaz, mint az elmúlt évek pályája, ez jobban is fekszik neki, így bízik az újabb címvédésében, hiszen korábban a V4 női versenyén már szerepelt ott, az utolsó emelkedőn pedig érvényesülhet robbanékonysága és gyorsasága.

Vas az ob-t követően jövő csütörtöktől a női Giro d’Italián szerepel, előzetesen megfogalmazott célkitűzések nélkül. Mint mondta, tapasztalatszerzés és tanulás a célja ebben az idényben.