2024. április 20., szombat

Amit a szerep megformálásáról tudni érdemes

Július 1-jén kezdődik a MAdT-tábor Zentán – Ez évben 4 csoportban 36 fő részvételével tartják meg a tábort

Az idén tizennegyedik alkalommal tartják meg a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborát Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű ifjúsági rendezvénye a színjátszást és rendezést kedvelő, közös alkotásra és kísérletezésre nyitott fiatalokat várja július 1-jétől 8-áig. A MAdT-tábor elsősorban azoknak a fiataloknak kínál (15 éves kortól) tartalmas feltöltődést, akik a Vajdaság különböző pontjain működő színjátszó társulatoknak már tagjai, vagy – ha még nem azok – szívesen kapcsolódnának be egy-egy csoport munkájába.

Az idén 4 csoportban 36 fő részvételével fog zajlani a tábor, mely amatőr rendezőknek és az idén első ízben a dramaturgia iránt érdeklődőknek is szól, gyakorlottaknak éppúgy, mint kezdőknek, felső korhatár nélkül. A MAdT tábor a színházról, az alkotás szabadságáról és a kitartó munkáról ismert, ahol olyan neves szakemberek lesznek az oktatók, akiktől érdemes színházat tanulni.

Ebben az évben négy csoportba lehetett jelentkezni. A rendezői csoportba 18 évesnél idősebb jelentkezőket fogadnak, ahova olyan fiatalokat, középkorúakat és időseket várnak, akik rendeztek már amatőr előadást, és szívesen tanulnak még a szakmáról, illetve olyan személyeket, akik még csak kacérkodnak a gondolattal, hogy ezen a területen is kipróbálnák magukat. A rendezői csoport vezetője Táborosi Margaréta, rendező, színművész, koreográfus lesz. A dramaturgia és színházelmélet csoport azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a klasszikus és kortárs dramaturgiák elméletével és gyakorlatával. Ebben a csoportban is játszanak majd, de csak szöveggel, helyzetekkel és szavakkal. Ide16 évesnél idősebb jelentkezőket várnak. A dramaturgia és színházelmélet csoport vezetői Góli Kornélia, dramaturg és Oláh Tamás teatrológus, dramaturg lesznek.

A két színjátszó csoportba 15 éves kortól lehetett jelentkezni, ahol a színjátszás
szerelmesei intenzív műhelymunkára számíthatnak, ahol elmerülhetnek a szerepalkotás rejtelmeiben, és fejleszthetik, bővíthetik, csiszolhatják a színpadi jelentéthez nélkülözhetetlen színészi eszköztárat. A színjátszó csoportok vezetői Kalmár Zsuzsa színművész és Mezei Kinga rendező, színművész lesznek.

A tábor ideje alatt a résztvevők a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban teljes ellátást kapnak. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség partnerei a tehetséggondozásban a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Zentai Magyar Kamaraszínház.

Fábián Mónika, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség színjátszással megbízott munkatársa lapunknak nyilatkozva kicsit részletesebben is kifejtette az egyhetes tábor programját.

– A tábor első napja inkább még csak a barátkozásról és az ismerkedésről szól. Ezt követően minden délelőtt lesznek szakmai műhelyfoglalkozások, majd ebéd előtt egy közös csoportos foglalkozásra is sor kerül, ahol az élménypedagógia, a közösségfejlesztés és a drámapedagógia kap szerepet. Délután folytatódnak a szakmai műhelyfoglalkozások, esténként pedig mindenki számára lesz egy közös óra, ahol egy adott oktató fog tartani egy könnyebb kis műhelyfoglalkozást. Ha minden jól megy, egy este folyamán ellátogatunk a Tanyaszínházba is, hogy megtekintsük az ottani próbafolyamatot, mindemellett pedig filmvetítéseket is tervezünk. Úgy gondolom elég gazdag és tartalmas lesz az idei tábor is – emelte ki Fábián Mónika.