2022. augusztus 18., csütörtök

Erős forgalom várható a röszkei határátkelőn

A legkritikusabb időszak július utolsó és augusztus első két hetében lesz

A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt június második felétől erős forgalom várható a Csongrád-Csanád megyei határátkelőhelyeken – közölte a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője csütörtökön Röszkén.

Baukó Levente a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a megyei kormányhivatal közös sajtótájékoztatóján elmondta, a pandémia miatt 2020-ban a korábbi felére csökkent az utasforgalom a megye határátkelőhelyein, ami még tavaly sem állt vissza a korábbi szintre. Idén azonban a prognózisok szerint elérheti vagy akár meg is haladhatja a 2019-es 19 milliót a határátlépők száma.

Június második felétől július végéig kilépő irányba alakulhatnak ki torlódások, augusztus elejétől a belépő oldalon várható intenzívebb forgalom. A legkritikusabb időszaknak július utolsó és augusztus első két hete számít, amikor mindkét irányba lehetnek sorok – közölte.

A megye két legforgalmasabb átkelőjén, a röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen egy hétvégi nap 60-70 ezerre is növekedhet az utasok száma. A rendőrség felkészült arra, hogy a magyar és a külföldi társhatóságokkal együtt teljes kapacitással üzemeltesse az átkelőket. A röszkei autópálya-átkelőn, amennyiben az egyik irányban jelentősen nagyobb a forgalom, változtatni tudnak a ki- és belépő sávok arányán. Így a röszkei közúti határátkelőhely egyirányúsításával együtt a normál kilenc helyett 15-16 sávon tudják fogadni a kilépő utazókat – tudatta az ezredes.

A magyar utazóknak Baukó Levente azt tanácsolta, amennyiben tudják, utazásukat időzítsék hétköznapokra, és használják a kisebb határátkelőhelyeket. A Szerbia felé tartók választhatják a kübekházi vagy a tiszaszigeti közúti határátkelőhelyet, amelyek naponta 7 és 19 óra között vehetők igénybe, illetve az ásotthalmi közúti átkelőt, amely júliusban és augusztusban 7-től 22 óráig működik. Akik Romániába szeretnének utazni, használhatják a 24 órás nyitva tartással működő kiszombori vagy nagylaki közúti határátkelőhelyet.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta, az utasforgalomban leggyakrabban a megengedett mennyiséget meghaladó jövedéki termék behozatala jelent problémát. Az unión kívülről a 17. életévüket betöltők közúton 40 szál cigarettát, illetve 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak be – tudatta a sajtóreferens. 

Meghosszabbított nyitvatartás az ásotthalmi határátkelőhelyen

Júliusban és augusztusban hétvégente meghosszabbított nyitvatartással működik az ásotthalmi közúti határátkelőhely – közölte csütörtökön a rendőrség a honlapján.
Július 1-je és augusztus 31-e között az utazók péntekenként, szombatonként és vasárnaponként 7 óra és 22 óra között vehetik igénybe az ásotthalmi közúti határátkelőhelyet.
A többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben tart nyitva Csongrád-Csanád megyében.