2024. március 29., péntek

BIRN: Rendőrökkel együttműködve üzemeltetnek embercsempész hálózatot

Egy szíriai származású szerb állampolgár vezeti az egyik legnagyobb észak-szerbiai csempészhálózatot, mindezt a rendőrség támogatásával – közölte a BIRN oknyomozó újságírói szervezet.

Számos, titokban rögzített hang- és videófelvételre hivatkoznak. A 44 éves zombori Alen Basil az egyik hírhedt embercsempész-csoport vezetője, rendőrségi kapcsolatait használja fel arra, hogy dominanciát szerezzen ezen a bűnözői piacon – jelentette a BIRN. Basil egyébként szerb anyától és szír apától született, az arab befektetések lobbistájaként lett ismert Szerbiában.

Arab nyelvtudása miatt fordítóként dolgozott számos migrációval foglalkozó szervezetben, köztük a Szerb Köztársaság Menekültügyi és Migrációs Bizottságában is. Az eddigi oknyomozás és a bennfentesek tanúvallomásai szerint Basil csoportja ellenőrzi az ország északnyugati részén az embercsempészek útvonalát, valamint a határátkelőhelyek közelében szervezi a kapcsolatot az embercsempészek között. A BIRN nyomozása azt mutatja, hogy a rendőrséggel való együttműködés még mindig tart.