2022. július 4., hétfő

A 3-as klaszter még várat magára

Joksimović: Az integrációs folyamatok is lelassultak azzal, hogy Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben

Szerbia nem huny szemet afelett, ami Ukrajnában történik, és tisztában van azokkal az elvárásokkal is, amelyek az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetésével kapcsolatosak. Emiatt júniusban sem nyitja meg az uniós csatlakozási folyamat 3-as klaszterét, annak ellenére, hogy felkészült arra – nyilatkozta Jadranka Joksimović euróintegrációs miniszter az Alkalmazott nosztalgia: Belgrád–Párizs elnevezésű kiállítás belgrádi megnyitóján. Joksimović rámutatott, Ukrajnában két, Szerbia számára közeli, baráti nép áll hadban, ezért sem hunyhat szemet a történések felett, ám a nemzetközi jog mellett áll ki, és emberséggel és empátiával tekint az ukrán népre.

Az Alkamazott nosztalgia: Belgrád–Párizs kiállítás annak a fotókiállítás-ciklusnak a folytatása, amelyben szerbiai fotóművészek azon országok fővárosában fotóznak, amelyek éppen az EU elnöklését töltik be, miközben az adott ország fotóművészei Belgrádba látogatnak el – írja a FoNet hírügynökség. Joksimović szavai szerint a kiállítás a mindennapok és az európai mindennapi életforma iránti hódolatot mutatja be. Rámutatott, a városi élet, a nyitottság, a multikulturalizmus és talán a nagyvárosi lét közös Párizsban és Belgrádban. Majd azt üzente, az Unió mindenben számíthat Szerbiára.

Emanuele Giaufret, az EU szerbiai delegációjának vezetője rámutatott, a fotóalkotások cseréjének célja, hogy tanuljunk egymástól, ám ez nemcsak Szerbia és Franciaország viszonyának erősödéséhez járul hozzá, hanem Szerbiának és az EU-nak is kedvez.

– Belgrád és Párizs több tulajdonságban is megegyeznek, és számos lehetőséget kínálnak Szerbia és Franciaország polgárai, de mások számára is. Ezek a fényképek az elhalasztott lehetőségeket ábrázolják, ám azokat is megmutatják, amelyek előttünk állnak, és meg kell őket ragadnunk. Szerbiának az EU részévé kell válnia – üzente Giaufret.

Pierre Cochard, Franciaország belgrádi nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy a fényképek igazat mondanak Szerbia és Franciaország kötődéséről, ahogy Szerbia és az EU közelségéről is, hiszen közös történelemmel és értékekkel rendelkeznek. Szavai szerint Belgrád és Párizs osztozik a szabad élet fontosságán, amelyben fontos szerepet kap a joguralom is.