2024. április 25., csütörtök

Párton belüli leszámolás?

Az ügyészség belső vizsgálatot indított Milenković rendőrnyomozó munkája miatt a Jovanjica-ügyben

A belgrádi Felső Ügyészség belső vizsgálatot rendelt el, és arra szólította fel a Belügyminisztérium Belső Ellenőrzési Szektorát, hogy nyújtsanak tájékoztatást Slobodan Milenković, a belgrádi bünügyi igazgatóság kábítószer-ellenes részlege vezetőjének munkájáról. Az ügyészség a vizsgálatot Dijana Hrkalović, volt belügyminisztériumi államtitkár a hétvégén, az Objektiv portálnak adott interjúja alapján rendelte el.

Az ügyészség közleménye szerint az ügyészség és a Belső Ellenőrzési Szektor intézkedéseire azért volt szükség, hogy megvizsgálják Hrkalović médiában tett, büntetőeljárás megindítása szempontjából nem releváns, de megfelelő igazolást igénylő állításait.

2019 novemberében Slobodan Milenković vezette a Jovanjica-ügyben a nyomozást. Akkor 649,4 kilogramm szárított marhuánát és 65.581 tő indiai kendert foglaltak le, aminek súlya elérte a 4 tonnát. A rendőrség letartóztatta a mezőgazdasági birtok tulajdonosát, Predrag Koluviját, akinek ügyében még mindig folyik a bírósági eljárás.

Dijana Hrkalović a június 18-án megjelelnt interjújában többek között azt állította, hogy Nebojša Stefanović, akkori belügyminiszter és a rendőrnyomozó (Slobodan Milenković) külföldi szolgálatokkal együttműködve rendezte meg a Jovanjica-ügyet. Nyilatkozatában a volt államtitkár azt állította, hogy a Milenković jogtalanul állította elő Koluviját. Ezen állítások kapcsán az ügyészség kiemelte, Hrkalović véleménynyilvánításai nem tekithetők bizonyítéknak, mint ahogy releváns vagy megbízható információforrásnak sem.

Hrkalović korábban nem foglalt állást a Jovanjica-ügyben, őt a botrány kitörése előtt, 2019-ben mentették fel államtitkári tisztségéből, ám ahogy Hrkalović védelmét, úgy a Jovanjica ügy fővádlottja, Predrag Koluvija védelmét is Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt magas beosztású tagja látja el.

Nebojša Stefanović volt belügyminiszter, jelenlegi védelmi miniszter 2021 októberében a Jovanjica-ügy kapcsán kijelentette, hajlandó hazugságvizsgálón is vallomást tenni. Erre még nem került sor.

Hrkalović többi vádjával kapcsolatban Stefanović egy rövid válaszvideót tett közzé, amelyben elmondta, ő nem bűnöző, és nem esküdött össze Aleksandar Vučić ellen. A vele szembeni vádakért és támadásokért párttársát, Vladimir Đukanovićot tette felelőssé, majd hozzátette, amellett, hogy magas pártfunkción van, a Bírósági Főtanács tagja is, és így – saját üzleti érdekei miatt – az igazásgszolgáltatásra is befolyást gyakorol. Szerinte Hrkalović hazugságáradata is akkor kezdődött, amikor Đukanović lett a védőügyvédje.

Egykori kolléganőjét pedig azzal vádolta meg, hogy a montenegrói bűnszervezet, a kavacsi klán egyik vezéralakjával folytatott érzelmi viszonyt, és mielőtt felmondtak neki a Belügyminisztériumban, Izraelben nyaralt a férfival. Stefanović kijelentette, úgy gondolja, nincs helye az ilyen embereknek a Belügyminisztériumban, ezért váltotta le az államtitkárt.

Dijana Hrkalovićot a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség két pontban vádolja befolyással való visszaéléssel. Azzal terheli, hogy a síneken történt gyilkosságban Dejan Milenkovićtyal, a különleges nyomozási részleg vezetőjével hátráltatták, hogy a gyanúsított lehallgatásának jegyzőkönyve időben eljusson az ügyészhez. Így Veljko Belivukot, akit a gyilkosság elkövetésével gyanúsítottak, végül felmentették. Hrkalović a médiainterjúban azt állította, hogy Stefanovićtól kapta az utasítást, hogy a jelentés ne jusson el az ügyészhez.

A másik ügy Darko Elez bűnözővel kapcsolatos, akivel Hrkalović a Sky applikáción keresztül kommunikált. Elezt tavaly novemberben Bosznia-Hercegovinában 15 évre ítélte el a bíróság.