2024. április 25., csütörtök

Bajba kerülhet Ausztria

Az orosz gázszállítás leállása esetén mintegy százharmincezer munkahely szűnhet meg

Ha netán nem érkezne orosz földgáz Ausztriába, csak Felső-Ausztria tartományában 31–56 ezer munkahely szűnne meg, a bruttó hazai termék (GDP) pedig 3,4–6,6 százalékkal csökkenne.

Erre a  megállapításra Friedrich Schneider közgazdász jutott, aki az említett tartomány kérésére elemzést végzett. Úgy értékelte, hogy ha leállna az orosz gázszállítás, az országban 6 százalékkal csökkenne a GDP, és mintegy 130 ezer munkahely kerülne veszélybe. Fontos megemlíteni, hogy Auszria gázellátásának 80 százalékát Oroszország biztosítja.

A szakértő elmondta, ez volt az egyik legösszetettebb kutatás, amelyet az elmúlt négy évtizedben végzett. A közgazdász egy derűlátóbb és egy berúlátóbb előrejelzést vázolt fel a következő időszakra. Elmondása szerint jelenleg nehéz megítélni, melyik forgatókönyv válik valóra, és mindegy, hogy a gázembargóról van-e szó, vagy az orosz földgáz leállításáról.

A kedvezőtlen forgatókönyv abból indul ki, hogy a szükséges földgáz legfeljebb tizedét tudják biztosítani a tartalékokból, ezenkívül nem lesznek képesek beszerezni a gázt más forrásokból, ráadásul a háztartások sem takarékoskodnak. E szerint az előrejelzés szerint Felső-Ausztria tartomány ipara és háztartása számára 58 százalékkal kevesebb gáz állna rendelkezésre, 6,5 százalékkal csökkenne a GDP, és mintegy 56 ezer munkahely szűnne meg.

A kedvezőbb forgatókönyv szerint a hiányzó földgáz mintegy 30 százalékát vagy a tartalékokból fedeznék, vagy más forrásokból szereznék be. A háztartások pedig takarékoskodnának, így a szükséges földgázmennyiségnek csupán a 23 százaléka hiányozna. Eszerint Felső-Ausztria tartományában 3,41 százalékkal csökkenne a GDP, és 31.620 munkahely kerülne veszélybe.

A szakértő egyébként ellenzi az orosz gázembargót, elmondása szerint nem viselné meg különösöbben az orosz gazdaságot, és csak az árak emelkedéséhez vezetne.