2024. április 25., csütörtök

A régióban a legdrágább a görög és az albán üzemanyag

A nyers kőolaj drágulása miatt világszerte megemelkedett az üzemanyag ára. Ezt a környező országokban is tapasztalhatjuk: Görögországban a leghozzáférhetőbb üzemanyagért is 283 dinárt kell adnunk.

Észak-macedónia sem dicsekedhet tovább a legolcsóbb árakkal: jelenleg ugyanis Montenegróban a leghozzáférhetőbb a benzin és a dízel is. A GlobalPetrolPrices.com portál adatai szerint itt 1,64 euróért lehet benzint vásárolni, a dízelért viszont 1,57 eurót fizettetnek meg. Az észak-macedóniai benzinárak viszont 1,824 euróra emelkedtek, a dízel literjéért pedig 1,759 eurót kérnek a legdélibb szomszédaink. 

Szerbia egyelőre az arany középutat tartja mindkét fajta üzemanyag árának tekintetében – írja a Blic. A napilap kiemeli, hogy az említett portálon június 13-ai adatok szerepelnek, de mivel a kereskedelmi minisztérium pénteken nem módosította az árakat, így továbbra is 1,686 eurót kell fizetni a BMB 95 literjéért, a dízelért viszont 1,78 eurót vesznek el a töltőállomásokon.

A szerbiai kutaktól valamelyest olcsóbbak a bosnyák töltőállomások, ahol a benzinért 1,663, a dízelért viszont 1,676 eurót fizettetnek. A hazaihoz képest alacsonyabb áron tankolhatunk Bulgáriában is, ahol a benzin 1,656, a dízel pedig 1,697 euróért kapható.

A régióban a legdrágább benzint a görög kutak kínálják: itt 2,408 eurót fizettetnek literenként. A dízelért a legtöbbet Albániában kell kiemelni a pénztárcánkból, ahol literenként 2,156 eurót kérnek el a fekete arany nemesített változatáért.

Európában a legtöbbet Norvégiában fizettetnek a benzinért, ahol 2,595 euróba kerül literje. A dízel Svédországban a legdrágább: itt 2,512 euróért értékesítik a kutak.