2024. április 19., péntek

Ezeröt új óvodás Újvidéken

Dina Vučinić, a városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja nemrégiben úgy értékelt, hogy az önkormányzat sikeres politikájának köszönhetően az óvodába való iratkozás többé nem jelent gondot a szülők számára.

– Tíz évvel ezelőtt a beiratkozás az óvodába olyan volt, mint a szerencsejáték, többé viszont nem ez a helyzet. A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény a pályázatok eredményét június 13-án éjfélkor közzétette az intézmény honlapján, mert szerette volna elkerülni a weboldal túlterheltségét. Ezt sajnos nem sikerült elérni, mert másnap a túl sok látogatói kattintás miatt leállt a működése, egyszerre nagyon sokan érdeklődtek a pályázat eredményéről. A Radosno detinjstvo összes óvodájában, a bejáratokban is kitűzték a listát, tehát ott is látható. A pályázatot a törvénnyel összhangban bonyolítottuk le, az eredmények tükrében elmondhatjuk, hogy egyelőre 1005 új óvis gyermek került az újvidéki óvodákba, és 437 szabad hely maradt. Mivel az őszre iskolába induló gyermekek után további helyek szabadulnak majd fel, sokan pályázhatnak még – emlékeztetett Vučinić. Hozzátette: a pályázat befejeztével 20 százalékos kapacitásnövelést kér majd az önkormányzattól.

Az újvidéki óvodákban még van szabad hely (Fotó: Ótos András felvétele)

Az újvidéki óvodákban még van szabad hely (Fotó: Ótos András felvétele)

Az újvidéki óvodákba jelenleg 17.096 gyermek jár, ingyen – emlékeztet a Dnevnik napilap honlapján közölt cikk.

–  Az újvidéki önkormányzat az első olyan önkormányzat Szerbiában, amely teljes mértékben fedezi a szülők költségeit, tehát az óvodai ellátásért nem kell semmit fizetniük. A városi költségvetés évente 351 millió dinárt irányoz elő az óvodai költségek fedezésére. Ezzel párhuzamosan bővítjük az óvodai hálózatot, minden évben újabb épületekkel gazdagodik a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény, a régebben épült létesítményeket pedig felújítjuk. Az idén két új óvoda épülete készül el, városunkba egyre több ember érkezik, ezért nagy szükség van az új óvodákra – magyarázta Vučinić.