2024. április 16., kedd

Életet menthetünk!

A Strandon megtartották a második Ments meg! egészségügyi akciót, amelynek keretében az érdeklődőket arra tanították, mitévők legyenek abban a helyzetben, ha valaki közelükben szívrohamot kap, vagy szívmegállás történik. Megtanították őket a defibrillátor (AED) használatára, valamint arra is, hogyan lehet észrevenni, ha valaki szívrohamközeli állapotba kerül.

Az akció keretében műhelymunkákat tartottak fiataloknak, amelyeken megtanulhatták, hogyan segíthetnek a bajba jutott embereken. Dragan Bijelić, az egészségügy akció egyik szervezője elmondta, nagyon fontosak az ilyen és a hasonló akciók, mert szívelégtelenség mindenkivel előfordulhat.

A Strandon is bárki rosszul lehet (Fotó: Ótos András felvétele)

A Strandon is bárki rosszul lehet (Fotó: Ótos András felvétele)

– Az adatok azt mutatják, hogy Újvidéken évente kb. 200 szívleállás történik kórházon kívül, és az esetek 70 százalékában a jelenlévő személyek nem képesek elég gyorsan segíteni a bajba jutott emberen. Ebből is látszik, mekkora szükség van az egészségügyi ismeretterjesztő akciókra, hogy minél többen megtanulják, hogyan kell elvégezni a kardiopulmonális újraélesztést, mert egy élet múlhat rajta – magyarázta Bijelić. Hozzátette: az egészségügyi akciósorozatnak az a célja, hogy minél többen megtanuljanak segíteni a bajba jutott embereken, valamint hogy minél több defibrillátort helyezzenek el városszerte – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Az akciót sok közéleti személy is támogatja: Mihail Dudaš, Milan Pavko, Anja Crevar, stb.

A Ments meg! egészségügyi kampányt az újvidéki Orvosi Egyetem hallgatói kezdeményezték az egyetem segítségével, majd később az újvidéki önkormányzat és a tartományi egészségügyi titkárság is támogatta az ötletet. Az egészségügyi kampányban részt vesznek még a Vajdasági Orvosi Társaság és a Szerbiai Orvosi Társaság.