2024. április 19., péntek
MUZSLYA

Július 2-án aratóverseny

Lendületet vett a búza aratása Bánátban. Ilyenkor megrendezik a hagyományos aratóünnepségeket is. Az egyik első ilyen bánáti rendezvényt július 2-án, szombaton tartják meg a muzslyai réten, a Napsugaras-tó közelében lévő parcellán – közölték a helyi közösségben megtartott tegnapi sajtótájékoztatón.

– El kell mondani, hogy ez az egyik legrégebbi ilyen rendezvény az országban, hiszen immár 39. alkalommal tartjuk meg. Hagyományosan a Petőfi Sándor MME székháza előtti művelődési műsorral kezdődik, majd pedig a csapatok kivonulnak a búzaföldre. Az érdeklődés nagy, és eddig 18 csapat nevezett be, a romániai Végvártól a magyarországi Szarvason keresztül a vajdasági csapatokig. A rendezvénynek természetesen elsősorban bemutató jellege van: megmutatni a kézi kaszálás fortélyait régi szerszámokkal, meg persze a hagyományos reggelit, ami nélkül nem lehetett ezt a nehéz munkát elvégezni. Az egyik legfontosabb cél pedig a hagyomány megőrzése és továbbadása, hogy a fiatal korosztállyal megismertessék, hogyan zajlott és mit jelentett őseink számára az aratás – mondta Palatinus Ervin, Muzslya helyi közösség tanácsának elnöke.

Újdonságnak számít, hogy ezúttal a muzslyai gazdálkodók is kiállítják a termékeiket, a tepertőtől a sajtokig. Kísérőrendezvényként pedig horgászversenyt szerveznek a legkisebbek számára, és halászléfőző verseny is lesz.

A rendezvényt a muzslyai Klaszter Fókusz Családi Gazdálkodók Egyesülete, a helybeli civil szervezetek és Muzslya helyi közössége szervezik.

Közép-Bánátban az idén 55 ezer hektáron vetettek búzát, a muzslyai réten pedig mintegy ezer hektáron termesztettek kenyérgabonát. Az első eredmények alapján a tavalyinál gyengébb hozamokra számítanak.