2024. március 29., péntek
ÚJVIDÉK

Nyári rendezvények a Galéria téren

A Matica Srpska Galéria, a Pavle Beljanski Emlékgyűjtemény és a Rajko Mamuzić Ajándékgyűjtemény az idén is szabadtéri programokra invitálja az az újvidékieket és a városba látogatókat.

Június 23-ától augusztus 25-éig minden csütörtökön 21 órától ingyenes kulturális és művészeti rendezvényeket szerveznek a Matica srpska épülete előtt található kerthelyiségben, valamint a Galéria téren.

– Igyekeztünk színes programokkal készülni, amelyek a világ- és a nemzetek kulturális örökségének a sokszínűségét fogják bemutatni. A látogatók betekintést nyerhetnek az európai művészeti irányzatok összefüggéseibe. Az európai kulturális értékek bemutatásának jegyében a programok keretében bemutatkoznak azok a kiemelkedő újvidéki művészek is, akiknek alkotásai Európa különböző városaiban születtek, illetve azok a szerzők is, akik Újvidéken élnek, de kapcsolatban állnak a külföldi művészetekkel is – mondta dr. Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica Srpska Galéria vezetője, a tegnap megtartott sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, az idei rendezvények, az elmúlt évtizedhez hasonlóan, hozzájárulnak ahhoz, hogy a Galéria tér a város felismerhető kulturális pontjává váljon.

Az idei rendezvény a The Quarantinos koncertjével kezdődik csütörtök este 9 órakor.

– A nagybecskereki zenekar egy zenei utazásra kalauzolja a közönséget Quentin Tarantino filmjeinek legjobb dalaival. A zenekar előadását pedig a legendás hollywoodi filmek jeleneteinek vetítése egészíti majd ki – jelentette be Milana Kvas, a Pavle Beljanski Emlékgyűjtemény igazgatónője.

Vladislav Šešlija, a Rajko Mamuzić Ajándékgyűjtemény igazgatója és a rendezvény főkoordinátora kiemelte, hogy a tíz éve megvalósuló rendezvénysorozat kiváló példája a kulturális intézmények, kultúrközpontok és a külföldi intézmények sikeres együttműködésének.

A díjtalan rendezvények a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, a tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásáért felelős titkárság, valamint az Újvidéki Városi Kulturális Igazgatóság támogatásával valósulhatnak meg.