2022. augusztus 9., kedd

Több mint ezer életet oltott ki a kelet-afganisztáni földrengés

Több mint ezren meghaltak, legalább 1500-an megsérültek szerdára virradóra az Afganisztán keleti részén lévő Paktika tartományt sújtott földrengésben. Az 5,9-es magnitúdójú földmozgás a pakisztáni határ közelében fekvő Hoszt városától mintegy 50 kilométerre délnyugatra volt, a fészke pedig 10 kilométer mélyen – közölte az amerikai földtani intézet (USGS). Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) szerint a földmozgás erőssége 6,1-es volt, és a rengéseket Pakisztánban és Indiában is érezték.

Az afgán katasztrófavédelem vezetője, Mohamed Naszím Hakkáni azt mondta, a földrengésnek Nangarhar és Hoszt tartományban is vannak áldozatai, Bilál Karími, a tálib kormányzat szóvivőhelyettese pedig felszólította a humanitárius szervezeteket, küldjenek mielőbb segítséget, megelőzendő egy még nagyobb katasztrófát.

A Bahtar hírügynökség igazgatója, Abdulvahíd Raján a Twitteren azt közölte, hogy Paktika tartományban mintegy 90 ház megsemmisült, a romok alatt több tízen rekedhettek.

A földrengés nyomán Paktikából földcsuszamlást is jelentettek. Pakisztán meteorológiai intézete azt közölte, a rengéseket a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban, valamint a fővárosban, Iszlámábádban is észlelték.