2024. április 16., kedd
UKRAJNAI HÁBORÚ

Megoldást keres az EU

Az oroszok vasárnapig el akarják foglalni Luhanszk megyét

Sietve keresi a megoldást az EU az ukrán gabonaexportra. Kijev azt állítja, hogy Oroszország háborúja élelmezési válságot idéz elő, amely százmilliókat fenyeget. Moszkva szerint a Nyugat felelős a gabonaválságért. A harctéren az oroszok állítólag vasárnapig el akarják foglalni egész Luhanszk megyét, ahol sorsdöntő csaták zajlanak.

További lépéseket kell tenni a kontinens biztonságának és stabilitásának megerősítése érdekében – írta Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke a holnap kezdődő rendkívüli uniós csúcstalálkozó résztvevőinek küldött meghívólevelében. A kétnaposra tervezett brüsszeli értekezletre invitáló levélben hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború következményei messze túlmutatnak Európán.

Szerinte Oroszország fegyverként használja az élelmiszerkészleteket, gabonát lop, fekete-tengeri kikötőket zár le és ukrán mezőgazdasági területeket változtat csatatérré. Ez sok országot érint, különösen Afrikában, ami az éhínség, valamint a politikai és társadalmi instabilitás kockázatát hordozza magában. A tagállami vezetők ezért arról is tárgyalnak, miként segítsék Ukrajna gabonaexportját. Ezzel párhuzamosan az EU továbbra is erős humanitárius, katonai, gazdasági és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának – szögezte le. (Olaf Scholz német kancellár tegnap arról beszélt, hogy Berlin addig támogatja fegyverekkel Ukrajnát, amíg szükséges.)

„Arra kérem önöket, hogy adjanak tagjelölti státust Ukrajnának és Moldovának. Továbbá új lendületet kell adnunk a bővítési folyamatnak, ami azt jelenti, hogy elő kell mozdítanunk a nyugat-balkáni partnereink uniós integrációját” – fogalmazott az ET elnöke.

A VASÚTI TRANZITON VITÁZNAK

Moszkvában a külügyminisztériumba kérették Markus Ederert, az EU oroszországi nagykövetét, amiért Litvánia megtiltotta az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk vasúti tranzitját Kalinyingrádba. Emiatt litván területen keresztül nem lehet semmilyen tiltott terméket bejuttatni a Litvánia és Lengyelország közé beékelődött orosz exklávéba. A döntés vonatkozik a Kalinyingrád területéről korábban litván területen át kiszállított, ám immár feketelistán szereplő árukra is.

Az orosz elnöki szóvivő példátlannak és törvénytelennek nevezte a litván lépést. Dmitrij Peszkov szerint a helyzet több mint súlyos, hiszen Kalinyingrád zárlatáról van szó.

Az orosz külügy hétfőn már bekérette a litván nagykövetség ügyvivőjét, tiltakozott a blokád miatt, s követelte a korlátozások azonnali feloldását, hangsúlyozva, hogy az intézkedéssel Litvánia nemzetközi jogi kötelezettségeket sért. Moszkva figyelmeztette a diplomatát, hogy ellenintézkedéseket vezet be.

Az ukrán elnök ugyanakkor a hazája elleni orosz háborút és a tengeri blokádot bírálta az Afrikai Unió közgyűlésének elnöksége előtt videokapcsolaton mondott beszédében. Volodimir Zelenszkij szerint a globális élelmiszerhiány addig tart, amíg Oroszország be nem fejezi az Ukrajna elleni háborúját, illetve az ukrán kikötők blokádját a Fekete- és az Azovi-tengeren. Utalt arra is, hogy Afrika a háború miatt Oroszország túszává vált.

Zelenszkij beszámolt arról, hogy tárgyalások folynak a kikötők zárlatának a feloldásáról, ám egyelőre nincs eredmény. Kiemelte: világszerte csaknem 400 millió ember függ az ukrajnai agrártermékektől.

MOSZKVA MÁSKÉNT LÁTJA

Moszkva másként látja a helyzetet. Marija Zaharova külügyi szóvivő tegnap azt állította, hogy az éhínségért és tömegek elszegényedéséért „a pusztítást szító és okozó nyugati rezsimeket kell hibáztatni”.

Ukrajnában továbbra is az ország keleti részében dúlnak a leghevesebb harcok. A legnagyobb összecsapások helyszíne Luhanszk megye. A terület kormányzója szerint az egész frontszakaszon rendkívül súlyos a helyzet. Szerhij Hajdaj tájékoztatójából kiderül: az oroszok egy kiterjedt offenzívára készülnek.

Hajdaj azt is közölte, hogy Szjevjerodonyeckban nem értek véget a harcok, a stratégiailag fontos város nagy részét elfoglalták ugyan az oroszok, de az ipari övezetben és a hozzá tartozó Azot vegyiüzemben még tartják magukat a védők. A kormányzó szerint pokoli a helyzet a létesítményben, ahol 568 civil is van, ám ők állítólag nem akarják elhagyni otthonukat, hiába ajánlották fel nekik az evakuálást.

Az oroszok több irányból támadnak, és a közeli Liszicsanszkot is heves ágyútűz alatt tartják. A Donyeck megyében lévő Szlovjanszk környékén is megpróbálnak előretörni. A szomszédos (Harkiv) megyéhez tartozó Izjumnál viszont az ukránok indítottak támadást az orosz utánpótlási vonalak ellen.

Az ukrán védelmi miniszterhelyettes is elismerte, hogy sorsdöntő csaták zajlanak Szjevjerodonyeck és az azzal szomszédos Liszicsanszk körül. Hanna Maljar szerint az ellenség el akarja foglalni a környező településeket és át akarja törni a védelmi vonalakat, hogy bekerítse az ukrán csapatokat. Maljar közölte: az oroszok vasárnapig teljesen el akarják foglalni Luhanszk megyét.

(Fotó: AP via Beta)

(Fotó: AP via Beta)

Ben Stiller hollywoodi színész, az ENSZ menekültügyi hivatalának (UNHCR) jószolgálati nagyköveteként tegnap Kijevben járt. Volodimir Zelenszkij államfő is fogadta. „Ön az én hősöm. Feladott egy nagyszerű színészi karriert ezért..." – mondta az amerikai komikus viccelődve, mire Zelenszkij azzal reagált, hogy az ő karrierje azért nem volt olyan nagyszerű, mint Stilleré