2024. április 25., csütörtök

Mindenki polgármestere lesz?

Aleksandar Šapić 2009-től része a városi önigazgatásnak

Aleksandar Šapić lett Belgrád 68. polgármestere, aki az ország egyik legjobb vízilabdázójaként vált népszerűvé. A legutóbbi helyhatósági választásokon ő volt a Szerb Haladó Párt (SZHP) listavezetője. Ezúttal pártja jelölését a főváros élére a 110 képviselőből összesen 57 támogatta, az SZHP és a Szerbiai Szocialista Párt 56 képviselője, és egy az ellenzékből kivált független képviselő.

Miután megalakult a fővárosi képviselő-testület, ez volt az első ülés, amelyen az ellenzéki képviselők megmutathatták aktivitásukat. Vagyis a városi képviselő-testület második ülése több mint 7 órát tartott. Az ellenzékiek kiemelték, nem támogatják kinevezését, felróva neki, hogy korábbi pártjával (SPAS) beolvadt az SZHP-be, és ezzel már nem az a régi, aki Újbelgrád polgárainak bizalmát élvezve, több éven keresztül legyőzte az SZHP indulóit is. A sport nyelvén kiemelték, ezt a meccset most nem fair play-jel nyerte, hanem a bírók is neki dolgoztak, a szabályokat figyelmen kívül hagyva.

Šapić megválasztását követően hangsúlyozta, minden belgrádi polgármestere kíván lenni, politikai, nemzeti hovatartozástól függetlenül.

Aleksandar Šapić 1978. június 1-jén született Belgrádban. Vízilabdázni 1984-ben kezdett. Jugoszlávia, majd Szerbia és Montenegró, végül pedig Szerbia válogatottjával többszörös világ- és Európa-bajnok és gólkirály. Négy olimpiai részvételéről egy ezüst- és két bronzéremmel tért haza társaival. 2003-ban szerezte meg egyetemi oklevelét, 2009-ben pedig mesterdiplomáját. 2012-ben doktorált ipari menedzsmentből (doktori munkáját még vizsgálják, mert felmerült a plágium gyanúja).

2008-ban felhagyott az élsporttal. 2009-ben a Demokrata Pártban kezdte politikai pályafutását, az akkori polgármester, Dragan Đilas segédjeként. 2012-től Újbelgrád község első embere, azzal, hogy miután kilépett a DP-ből, létrehozta a Mi városunk (Naš grad) Egyesületet, majd pedig a SPAS-t (Szerb Patrióta Szövetséget), amellyel 2021. június 27-én beolvadt az SZHP-be, őt pedig a párt főbizottságának alelnökévé választották meg.