2024. április 20., szombat

Felfüggesztették tiltakozásukat a Fiat dolgozói

Munkahelyet, minimálbért vagy magasabb végkielégítést követelnek a külföldi lehetőségek elutasítói

Valamivel este hat óra után felfüggesztették tiltakozásukat, azzal együtt pedig az autóút lezárását is a Fiat dolgozói. Ígéretet kaptak ugyanis arra, hogy az államfő, Aleksandar Vučić szombaton délelőtt fogadja a tiltakozók képviselőit.

Amint arról korábban is beszámoltunk, a kormány és a munkáltató viszonyulásával és a korábbi megállapodással elégedetlen Fiat- dolgozók szerdán kora délután Belgrádban, a Sava Központnál lezárták az autóutat. Mindkét irányban megbénult a közlekedés, így hatalmas dugó alakult ki a főváros bejáratánál. Nyolc autóbusszal és gépkocsikkal érkezett 500 dolgozó Kragujevacról, hogy elégedetlenségének adjon hangot az előállt helyzet miatt, amelyben a munkások egy részét munkaerő-felesleggé kívánja nyilvánítani a cég vezetősége.

A kragujevaci Fiat munkásainak korábbi sztrájkja és tüntetései után bekövetkezett hónap eleji egyeztetéseken, amelyeken a szerb kormány, a Fiat Chrysler Automobiles és a szakszervezet képviselői vettek részt, az a megállapodás született, hogy 1550 munkahelyet őriznek meg, 500 személyt pedig munkaerő-felesleggé nyilvánítanak. Az eredményekről akkor Ana Brnabić kormányfő számolt be, aki a hosszas sztrájkot, a kragujavaci gyárcsarnok zárlat alá helyezését és hasonló tiltakozó megmozdulásokat követően maga is bekapcsolódott a helyzet rendezését célzó tárgyalásokba.

A Fiat anyavállalata, a Stellantis korábban bejelentette, hogy 2024-ben elektromos Fiat Panda gépkocsik gyártását indítja el, az addigi átállási időszakra pedig külföldi gyáraiban kínált fel munkalehetőséget a dolgozóknak. A megállapodás értelmében 500 dolgozó a kragujevaci

gyár foglalkoztatottja maradna, s júliustól az eddigi 65 százalék helyett 100 százalékos bért kapna. Ide tartoznak az érzékeny kategóriákba sorolható dolgozók, a várandós nők, a fogyatékossággal élők. Ezer munkásnak külföldön kellene dolgoznia 18–24 hónapon át, ezt követően azonban biztos munkahelyre térnének vissza. Aki vállalja a külföldi munkát, 11 ezer eurós bónuszt kap indulás előtt, további 6 ezret, amikor hazatér, a szlovákiai gyárban 800, a lengyelben pedig 850 eurós garantált minimálbérhez juthat. Munkacsoportot is alakítottak, hogy megoldást találjon azoknak a munkásoknak a sorsára is, akik nem kívánnak élni sem a külföldi munkalehetőséggel, sem a végkielégítés fejében történő távozással.

A Fiat munkásainak tegnapi megmozdulását az ellenzéki Moramo és a Néppárt is támogatásáról biztosította. Zoran Miljković, a Fiat Plastic Önálló Szakszervezetének vezetője elmondta, azért nem a kormány előtt tüntetnek, mert úgy érzik, a kormány átverte őket, 48 millió eurót adott a beruházónak a munkahelyekért, miközben az most leépítést hajt végre. A tiltakozók nem kívánnak külföldön dolgozni, távozás esetén pedig magasabb végkielégítést követelnek. Elvárják, hogy a kormány találjon munkát azoknak a dolgozóknak Kragujevac ötven kilométeres körzetében, akikre nincs szüksége a gyárnak, de azt is, hogy, akik maradni szeretnének, s beérik a minimálbérrel, az átállási időszakban, 2024-ig, kapják kézhez minden hónapban. Közölték, hogy a megmozdulások addig tartanak, amíg Brnabić írásos garanciát nem ad követeléseik teljesítésére, vagy Aleksandar Vučić államfő nem fogadja őket.